Најновије вести

Антонијевић: ПЦР тест не потврђује излечење, већ лекар на основу клиничке слике

На основу резултата 57 узорака у српским срединама на КиМ, од чега је код свега 2 особе регистрован вирус корона а 25 лица је излечено, долазимо до закључка да се ситуација у српским срединама на Косову и Метохији полако поправља, рекао је на данашњој конференцији за новинаре епидемиолог Александар Антонијевић.

 

У последња 24 часа у Косовској Митровици регистрован је један новооболели пацијент,11 је излечено, у Звечану није било нових случаја док су излечена три пацијента,у Лепосавићу један новооболели и 6 излечених и у Зубином Потоку није било нових случајева заразе а излечен је један пацијент.

На централном Косову такође није било нових случајева а излечена су 4 пацијента.

Хоспитализоване су укупно 43 особе, док се 83 налазе у изолацији. У КБЦ Косовска Мировица лечи се 38 пацијената од Ковид 19, у Београду 1, у Крагујевцу 1 и у Нишу 3. Смртни случајеви од последица коронавируса нису забележени.

На данашњој конференцији за новинаре др.Антонијевић је рекао да од сада, према препоруци Института”Батут”, ПЦР тест не потврђује излечење, већ лекари на основу клиничке слике утврђују да ли се пацијент може сматрати потпуно опорављеним и да ли је безбедно да се врати у колектив.

“Ово једино не важи за пацијенте са тешком клиничком сликом односно на ризичне групе пацијената, старе, и хроничне болеснике”, додао је Антонијевић.

Иначе, од почетка пандемије до данас тестирано је укупно 4648 лица од чега је оболелих 961. До сада је излечено 798 особа а 126 се воде као активни случајеви.

Подели на: