Најновије вести

Апликација “Абер” – информације битне за припаднике невећинских заједница на КиМ на једном месту

Информације о основним људским и правима неалбанских заједница на Косову и Метохији, као и институцијама и механизмима којима грађани могу да се обрате у заштити својих права доступне су на мобилној апликацији “Абер”.

 

 

Апликација је доступна корисницима андроид уређаја и пружа информације на српском, босанском, турском, ромском и горанском језику.

“Објаснили смо све доступне механизме у оквиру косовских закона и устава који пружају припадницима свих невећинских заједница прилику да одбране своја људска, а пре свега мањиска права. Потрудили смо се да у апликацији имамо доступне информације о невладиним организацијама и медијима из невећинских заједница”, објаснио је Игор Марковић из НВО “Актив”.

Платформа садржи информације о свим важним институцијама (Скупштини у Приштини, влади и министарствима, полицији итд), механизмима за заштиту права, медијима и невладиним организацијама, укључујући сажети опис, адресу, број телефона, имејл, линк ка друштвеним мрежама, веб сајту, као и геолокацију.

“Фокус апликације је био на кориснику, не на институцији. Корисник ће бити тај коме ће бити пружене све информације на његовом матерњем језику. Поносни смо да је апликација доступна на пет језика”, казао је Марковић и додао да ће наредне године та апликација бити доступна и на албанском.

“Абер” апликација је израђена у оквиру пројекта “Унапређивање права невећинских заједница путем дигиталних и заговарачких активности”, имплементираног од стране НВО “Актив”, уз подршку Међународног Олоф Палме центра.

Подели на: