Најновије вести

Апостолова и Брату на северу: За сада иде добро

Шеф Мисије ОЕБС на Косову Јан Брату обишао је око 13.30 бирачки центар у Техничкој школи “Михаило Петровић Алас”. Шефица Канцеларије ЕУ на Косову Наталија Апостолова посетила је бирачки центар у ОШ “Свети Сава” у северном делу Митровице.

 

Брату је након обиласка бирачких места у овом бирачком центру рекао да за сада изборни процес протиче без проблема.

“Информације које добијамо од наших колега са свих локација на северу је да процес иде глатко, мирно је, излазност је чак прилично висока, виша него на претходним изборима, тако да мислим да је то занимљив развој”, приметио је шеф ОЕБС-а.

“Не видимо за сада веће проблеме, прописи се поштују, и људи гласају. Ово је добро. Према почетним повратним информацијама, до сада изборни процес иде глатко. Морам да похвалим општинске изборне комисије у четири општине на северу, урадили су веома добар посао, и као што смо говорили раније, временом се побољшавају. Мислим да је то нешто што бисмо требали рећи, да се технички, процес временом побољшава” – рекао је Брату.

Према његовим речима, уочене су мање неправилности, које су забележене и пријављене, али да не представљају проблем.

“Правила се поштују. Неки људи долазе са УНМИК-овим личним картама које су истекле, али генерално говорећи, ствари иду веома добро”, рекао је Брату.

Апостолова: Владавина права се мора поштовати

Шефица Канцеларије ЕУ на Косову Наталија Апостолова је поручила да је данашњи дан веома битан за Косово и уопште за демократију и да ће се овим изборним процесом показати ко ће ући у Парламент Косова.

Иако је, према информацијама којима располаже, излазност ове године већа у односу на 2017. годину, Апостолова је позвала све грађане Косова да не пропусте прилику да изађу да гласају, јер како каже, ово је есенцијално људско право које сви треба да искористе.

“Овом приликом, желела бих да позовем становнике Косова да изађу и да гласају и ово је дан када сви становници Косова треба да одлуче која ће њихова будућност бити, ко ће им бити руководство и ко ће их предводити.”

Апостолова је оценила да у бирачком центру у ОШ “Свети Сава” све протиче у складу са законом, али додаје да ће тек након 48 сати, а на основу извештаја посматрачке мисије ЕУ знати тачне детаље како је сам изборни процес текао.

У вези са привођењем два члана Изборне комисије у овом бирачком центру, Апостолова није имала више детаља од оних који се знају из медија.

„Дошла сам пре пола сата овде и о томе ме је кратко обавестио шеф Мисије ОЕБС-а. Немам никаквих детаља тако да ћемо морати да сачекамо док се не примени владавина закона. Оно што могу да кажем да је унутар школе све мирно и у реду.“

Када је у питању немогућност гласања са српским документима, шефица Канцеларије ЕУ на Косову је нагласила да се владавина права мора поштовати.

„Постоји косовски закон којим је прописано која документа треба да се користе. И сама сам адвокат, тако да јако поштујем владавину права. Уколико закон налаже која документа треба да се користе, то онда треба да важи за све“, поручила је Апостолова.

Подели на: