Апостолова: Курти потврдио, очекујем укидање такси

Шефица канцеларије Европске уније у Приштини Наталија Апостолова изјавила је да очекује скоро укидање такси и да јој је то на недавном састанку потврдио и премијер привремених косовских институција Аљбин Курти.

 

Наталија Апостолова је рекла да реципрочне мере које Приштина жели да уведе Србији не би требало да погоршају односе између Приштине и Београда, већ би морале да имају супротан ефекат – да отклоне препреке које постоје између две стране.

Апостолова је истакла да је од Куртија добила уверавања да ће таксе бити укинуте, додајући да не зна детаље које се односе на увођење реципроцитета према Србији.

“Реципроцитет какав год био не би требало да погорша односе између Косова и Србије. Требало би да има позитиван ефекат, да уклони економске препреке Косова и Србије. Реципроцитет не би требало да буде метод међусобног кажњавања”, рекла је Апостолова.

Говорећи о могућности да ЕУ именује специјалног представника за дијалог Београда и Приштине, Апостолова каже да је логично да се једна особа бави тим комплексним процесом и буде у потпуности предана послу.

“Мислим да ће он покренути овај процес, систематизовати га и убрзати и надамо се да ће крајњи споразум бити постигнут, што је позитивна ствар у овом случају”, навела је шефица канцеларије Европске уније у Приштини.

Додаје и да ЕУ и САД имају исти циљ, а то је нормализација односа између Београда и Приштине.

“Ово мора да се деси коначним споразумом који треба да буде потписан и одобрен од парламената обеју страна. То је наш циљ, а како ћемо га постићи, па вероватно паралелним путевима којима пружамо подршку томе и то је веома важно”, закључила је Апостолова.

Подели на: