Најновије вести

Апостолова: Судбина ЕУ и Косова је да буду заједно

Судбина Косова и ЕУ је да буду заједно, саопштила је шефица Канцеларије ЕУ на Косову Наталија Апостолова поводом Дана Европе.

Поводом Дана Европе који се обележава сутра, Наталија Апостолова је говорила о младим људима на Косову и њиховој улози у друштву. Напомиње да “млади показују пут ка европској будућности Косова”.

“Кључни састојак успешног друштва је добро образовање. Последњих година, ЕУ је приоритет дала образовању. Желела бих да видим да је просветни систем вредан потенцијала младих које сам срела”.

Истиче да, након завршетка школовања, млади људи на Косову морају да добију могућност да постану део косовског тржишта и буду конкурентни.

“Влада мора да уведе економску политику, да гарантује владавину права и стандарде који су неопходни за привлачење инвестиција. Косово мора да се само суочи са конкурентним предностима и подржи секторе који ће заменити увоз са извозом и стварањем радних места. Споразум о стабилизацији и придруживању (ССП) који је Косово закључило са ЕУ, може бити од велике помоћи да би се то постигло”.

Подсећа да је Европска унија највећи инвеститор на Косову, те да је до сада уложено преко 2,5 милијарди евра у сваки сегмент друштва.

“Прво и најважније, радимо за младе да би на Косову имали услове за добар живот, за себе и своје породице. Желимо да млади имају могућност да путују широм Европе да стичу искуства која ће моћи да примене на то да Косово учине успешним. У ту сврху, обезбедили смо на хиљаде стипендија у ЕУ за косовске студенте преко програма Ерасмус+”.

“Визна либерализација може да буде од пресудног значаја за даље унапређење прилика које већ нудимо за мобилност младих. Желимо да народ на Косову може да путује без визе што је пре могуће”.

Подсећа да су Европска комисија и Европски парламент потврдили да је Косово испунило све услове и препоручили да се укину визе. Коначну одлуку тек треба да донесе један од одлучујућих органа ЕУ, Савет.

“Доношење одлуке може трајати дуго у ЕУ, а Влада Косова мора још увек да ради на убеђивању земаља чланица ЕУ да ће визна либерализација бити добра за све. Уз изборе за Европски парламент касније овог месеца, потребно је још времена да би ови напори дали плодове”.

Шефица Канцеларије ЕУ на Косову поручује да је судбина ЕУ и Косова да буду заједно.

“Наши путеви се неће размимоићи. Па ипак, да би Косово успело на дуже стазе, покретачка снага мора да потекне изнутра. Млади показују пут. Лидери Косова морају да га прате. Ниједан лидер не треба да буде задовољан могућношћу да ће његови најбољи и најпаметнији хтети да оду. Уместо тога, требало би да уради све што је у његовој моћи да их убеди да остану на Косову. Улагање у образовање, стварање радних места, владавину права и одрживи развој је прави пут. Млади показују пут”, закључује Апостолова.

Подели на: