Најновије вести

Апостолова: Важно је што пре форимирати владу и наставити дијалог

Висока представница ЕУ на Косову и Метохији Наталија Апостолова поручила је да финални споразум Београда и Приштине треба да буде обиман, делотворан, у складу са међународним конвенцијама и вредностима Уније.

 

Најважније је да се косовска влада формира што пре, како би дијалог између Београда и Приштине био убрзо настављен, поручује Наталија Апостолова.

Апостолова је у интервјуу за Косово онлајн истакла да то што је нови високи представник Уније за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ из Шпаније, која није признала самопроглашену независност Косова, неће утицати на будућност Балкана или на дијалог Београда и Приштине.

Поновила је став ЕУ да би Приштина требало да укине таксе од 100 одсто и да би српски представници требало да буду део нове владе.

Коментаришући спровођење већ постигнутих споразума, Апостолова је истакла да је и улога ЕУ и других партнера да осигурају да се реализују сви споразуми које је Приштина преузела.

“То исто важи и за другу страну, јер и Србија треба да реализује неке споразуме. Финални споразум треба да буде обиман, делотворан, у складу са међународним конвенцијама и законима и у складу са вредностима ЕУ”, додала је Апостолова.

Према њеним речима, Европска унија цени укључивање партнера, попут САД или било кога другог у проналажење успешног решења.

На питање о сарадњи будуће владе са Специјалним судом, Апостолова је нагласила да ЕУ није део тог процеса, да су специјализована већа потпуно независна и да је веома важно за кредибилност Приштине, као партнера који је већ преузео ту обавезу кроз гласање у Скупштини, да сарађује.

“Сигурна сам да ће и нова влада испуњавати своје обавезе и волели би да видимо правду. На крају крајева Специјализована већа нису формирана за једну нацију или неку посебну групу, организацију. Она су формирана како би правда била задовољена” закључила је представница ЕУ.

Подели на: