Најновије вести

Архиви ОВК кључни за размену података о несталим особама у наставку дијалога

Приштински и београдски експертски тимови састаће се у среду поново у Бриселу како би утврдили агенду тема за наставак дијалога, а требало би да се разговара о налажењу начина за размену података о несталима и примени економског пакета везаног за саобрац́ајну сарадњу, пише Спутњик.

 

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић не верује да ће тема несталих тако лако да се реши, јер сматра да приштинска страна неће Београду хтети да преда архиву ОВК, како је тражено. Јер, тиме би се нарушила западна пропаганда која је створена – да је само српски безбедносни систем извршио злочине на Косову.
Приштина избегава предавање докумената ОВК
Због тога је уверен да ће се у среду разговарати о овој теми али само на начин да Приштина избегне да преда постојеће документе.
“Ако би они сада прихватили да дају локације и податке признали би да се није радило ни о каквом спонтаном одговору на српске злочине већ о систематском албанском настојању да етнички очисте Косово“ напомиње Анђелковић.
Приштина је од Београда такође тражила да отвори своје војне и полицијске архиве, али као Анђелковић каже, са наше стране ће то ићи лако уколико Албанци буду расположени за сарадњу. Наша страна тражи 1.644 нестале особе на простору КиМ, а сличан број се помиње и са албанске стране.
Агим Шахими, аналитичар, не верује да ОВК има уређене архиве, али додаје да ако постоје, до обостране размене би морало да дође.
“То је проблем који може најлакше да се реши. Нестала лица су реалност и за ову тема постоји довољно података, мада верујем да их Србија има више, јер је имала организовану војску и полицију. Сумњам да на Косову постоји тако нешто, јер је одбрана била другачије организована. Уколико се ту постигне политички споразум, онда свака архива мора да се отвори“ каже Шахими.
Економска сарадња друга важна тема
Оба саговорника сматрају да би поред ове, на столу могла да се нађе и нека економска тема, с тим што Анђеловић мисли да би те две области одједном, биле превелики залогај.
“Економске теме можда буду начелно на столу, али немогуће је о свему причати у исто време. Пре верујем да ће ово бити састанак на коме ће се утврдити нека врста агенде шта ће у ком моменту да се нађе на дневном реду“, закључује саговорник Спутњика.
Шахими је више него уверен да ће економске теме бити на столу, посебно јер су потписани неки споразуми о успостављању саобраћајних веза.
“Ту можемо да нађемо заједничке тачаке, како бисмо ишли напред. Имали смо неколико споразума око железнице и авио компанија и сада је ред да дође до финалног договора око тога“, каже Шахими.

Подели на: