субота, 18. септембра 2021. | 22:51

Авдулах Хоти у Дечанима, уверен да ће бити пронађено најбоље решење за пут

Косовски премијер Авдулах Хоти стигао је у Дечане, а најављена је и посета манастиру Високи Дечани, где су обустављени радови на путу Дечани–Плав јер планирана траса проласи кроз заштићену зону.

 

Авдулах Хоти је изјавио да верује да ће бити пронађено најбоље решење за пут Дечани–Плав, на коме су радови привремено обустављени зато што делом пролази кроз заштићену зону манастира Високи Дечани.

Монаси Високих Дечана и Епрахија рашко-призренска противе се изградњи магистралног пута кроз зону манастира заштићену законом.

Хоти је након посете председнику општине Дечани Башкиму Рамосају рекао да “имају институционалну културу, и као општина и као влада, да поштују законе које доноси косовска скупштина, одлуке које доносе локалне институције, али да су такође ту да пронађу најбоље решење за заштиту и промовисање интереса грађана”.

“Да унапредимо животни стандард грађана Дечана, али истовремено да покажемо потребну бригу за објекте културног наслеђа на Косову и у свету, као што је манастир Дечани”, рекао је Хоти.

Уверен је да ће расправа у наредним данима и недељама пронаћи најбоље решење о ком су се договориле све стране.

Градоначелник Дечана Башким Рамосај такође је изразио оптимизам да ће бити пронађено боље решење за питање градње пута.

“Наша је заједничка обавеза да изградимо пут, али да решимо спор у целини. Верујем да смо на правом путу да решимо све проблеме са којима се Дечани већ дуже време суочавају”, навео је Рамосај.

Он и Хоти су потом отишли да се састану са игуманом Савом Јањићем у манастиру Високи Дечани.

Хоти је раније затражио обуставу радова на путу Дечани–Плав, који пролази кроз подручје манастира Високи Дечани, законски проглашеног заштићеном зоном.

Радови су затим обустављени, а Рамосај је од Хотија захтевао да понуди решење уместо обуставе радова, који се спроводе мимо закона.

Подели на: