Најновије вести

Азуле: Помно пратимо ситуцију на Косову

Генерална директорка Унеска Одре Азуле изјавила је да та институција Уједињених нација помно прати ситуацију у вези са мисијом УН на Косову.

 

“Наши експерти помажу процесе управљања добрима светске баштине која су уписана у Листу опасности”, казала је Азуле.

Одговарајући на питања београдског листа о заштићеним споменицима на КиМ, непосредно по завршетку њене прве званичне посете Србији, бивша министарка културе Француске је рекла да су ти објекти посебни, пре свега због своје лепоте.

Истовремено, она је рекла да Унеско делује у једном много ширем концепту него што је баштина. “Унеско, то је и непрестана борба за квалитетно, инклузивно образовање, то је рад у области науке и океана, то је светска лабораторија идеја, пре свега у хуманистичким и друштвеним наукама”, каже директорка Унеска.

Она је напоменула да је један тежак, али и кључни аспект, аспект заштите и обнове баштине у конфликтним или постконфликтним зонама.

“Рекла бих да је важност деловања на тим местима још већа. Због тога смо покренули једну велику иницијативу међународне сарадње названу “Оживљавање духа Мосула”, са циљем обнове овог старог ирачког града, измученог окупацијом Исламске државе и ратним насиљем”, рекла је, измедју осталог, Одре Азуле.

Подели на: