Најновије вести

Бајден писао Вјоси Османи, верује у реципрочно признање Београда и Приштине

Амерички председник Џо Бајден честитао је Вјоси Османи на избору за косовску председницу, истакавши да ће са њом заједнички да ради на владавини закона, заштити права мањина и верских заједница, обнови након пандемије, уз подршку за наставак дијалога Београда и Приштине.

 

 

САД ће наставити да подржавају напоре за обезбеђивање стабилног мира и продуктивног дијалога између Косова и Србије, и коначно постизање свеобухватног споразума о нормализацији, за који верујемо да треба да буде усредсређен на реципрочно признање”, каже се у писму Бајдена.

Из кабинета Вјосе Османи су саопштили да је Бајден у писму поменуо и добре односе са Приштином, дуго партнерство укорењено на заједничким вредностима, помињући и личан однос породице Бајден са Косовом.

У том контексту, амерички председник је поменуо и свог сина Боа, који је служио на Косову и Метохији у оквиру америчких мировних снага, како се каже у писму ради “унапређења мира, као и владавине реда и закона”.

Даље у писму, Бајден је истакао да ће са Османијевом да ради на приоритетима који имају везе са владавином закона, борбом против корупције, заштитом права мањина и верских заједница, обновом од последица пандемије ковиђ19, привредним развојем, као обезбеђивањем сигурне енергетске безбедности.

Одговорио је и на захтев косовске председнице да САД помогну вакцинама, на основу њеног писма од 19. марта.

Бајден је истакао да ће повећањем броја вакцина, САД радити са партнерима на њиховој дистрибуцији и да ће његов тим бити у контакту са косовском председницом ради реализовања такве тежње.

 

Подели на: