Најновије вести

Бајден: Поздрављам наставак дијалога, САД да сарађују са ЕУ

Бивши потпредседник САД Џо Бајден поздравио је одлуку лидера Београда и Приштине да наставе дијалог о нормализацији односа, оценивши да постизање споразума између две стране захтева трансатланску сарадњу.

 

Бајден, који ће највероватније у августу бити именован за председничког кандидата демократа, позвао је лидере Београда и Приштине да прихвате “дух компромиса и помирења у овим разговорима, знајући да ће имати пуну подршку америчког народа”.

“Свеобухватно решење, које би водило узајамном признању, очување суверенитета и територијалног интегритета две државе и јачање њихових демократских институција, од пресудног је значаја за напредовање Косова и Србије”, навео је Бајден у саопштењу.

Бивши потпредседник САД каже да би постизање решења о том питању додатно ојачало безбедност и просперитет две стране и унапредило њихове тежње за чланством у ЕУ и међународним институцијама, преноси Глас Америке на албанском језику.

“Партнерство између САД и Европе захтева посвећеност свих партија, као и учешће и лидерство Америке”, рекао је Бајден.

Џо Бајден је критиковао администрацију председника САД Донада Трампа јер, како тврди, није успела да се координише са европским изасланицима, који посредују у дијалогу између две стране већ скоро деценију, када је требало да се одржи састанак у Белој кући у Вашингтону у јуну, који је потом отказан.

“САД морају да сарађују са европским партнерима, не да им окрећу леђа. То је најбоља нада за трајно решење које би отворило мирнију, просперитетнију и европску будућност за обе земље”, навео је Бајден.

Џо Бајден је рекао да ће, ако буде изабран за председника САД, његова администрација радити на “миру и безбедности у југоисточној Европи и сарађивати са партнерима ЕУ како би овај сан постао реалност”.

Подели на: