Најновије вести

Бела техника за социјално угрожене породице

Сарадња словеначког Кфора и Црвеног крста у Грачаници.

 

Припадници словеначког контигента Кфора су у сарадњи са Црвеним крстом уручили белу технику социјално угроженим породицама на територији општине Грачаница.
Потпуковник Јуре Крејач, командант словеначког контигента Кфора на Косову и Метохији, рекао је да ово није први пут да помажу.
-Захваљујући сарадњи са Црвеним крстом у Грачаници, за пет најугорженијих породица обезбедили смо четири електрична шпорета и бојлер. Наш контигент се труди да помогне најугроженијим породицама. Желимо да им олакшамо живот и омогућимо боље услове. Словеначки КФОР је отворен за инцијативе и спремни смо да реализујемо предлоге или пројекте, и са овом праксом ћемо наставити, рекао је Крејач и додао да им поред Црвеног крста у реализацији пројеката помаже и локална самоуправа.
Надлежни у Црвеном крсту у Грачаници кажу да је на територији општине Приштина регистровано 426 социјално угрожених породица којима свака врста помоћи значи много. Истичу и добру сарадњу са припадницима Кфора са којима су до сада реализовали бројне акције. Отворени су за сарадњу са са свима, организацијама и појединцима, који на било који начин желе да помогну најугроженијем становништву.
-Ова помоћ је резултат једне такве сарадње, и све се догодило на иницијативу словеначких војника који су изразили жељу да помогну социјално угроженим породицама набавком беле технике. Наша сарадња са Кфором не огледа се само у оквиру хуманитарне помоћи већ и кроз друге акције, као што је добровољно давање крви, или манифестацију Трка за срећније јединство. Прошле године смо помоћ добијали и од италијанских карабињера и надам се да ће се наша сарадња наставити, каже секретар Црвеног крста Грачанице Света Живић.
Помоћ је породицама уручена у просторијама Црвеног крста у Грачаници а догађају је присуствовао и заменик председника општине Грачаница Саша Данић, који се представницима словеначког Кфора захвалио на помоћи.
-Од самог почетка са Словенцима имамо добру сарадњу. Редовно се састајемо по питању безбедности, али и сарадњи на пројектима. Већ сада са задовољством могу да најавим да ће словеначки КФОР опремити кухињу Предшколске установе ”Наша радост” у Угљару, рекао је Данић.
Према речима породица, помоћ им много значи.
-Шесторо нас живи од минималца, имамо шпорет стар преко двадесет година који више није у функцији, тако да ће нам ово бити велика помоћ, рекла је Снежана Ничић из Лапљег Села.

М.Ч.

Подели на: