Најновије вести

Београд никада није користио изговоре да не настави дијалог

Премијерка Ана Брнабић изјавила је данас да Београд никада није користио било какве изговоре да се дијалог не настави, већ управо супротно, увек је спреман за разговоре и испуњавао је своје обавезе, за разлику од Приштине.

 

Она је тиме прокоментарисала изјаву Хашима Тачија, који је раније данас рекао да је “захвалан влади, јер је уклонила изговоре које је Србија користила да избегне дијалог”.

“Важна је истина. Београд никада није користио било какве изговоре да не настави дијалог. Београд је увек био за дијалог и увек је имплементирао све постигнуте договоре и споразуме”, рекла је Брнабић новинарима у Ивањици.

Са друге стране, истиче да је Приштина разговарала, а када се нешто договорило, под окриљем ЕУ, то није имплементирала.

“Прешли смо и преко тога, иако инсистирамо и инсистираћемо да се имплементира Бриселски спосраузм, али наставили смо да разговарамо, иако не можемо да кажемо да разговарамо са партнером који има нарочит кредибилиетет”, рекла је Брнабић.

Понавља да Београд, због безбедности и сигурности Срба на КиМ, али и због стабилности целог региона, никада није тражио изговоре да не разговара, а онда је дошло до увођења такси од 100 одсто на робу из централне Србије, што је супротвно свим вредностима. Брнабић је истакла да од 21. новембра 2018. године Београд позива да се таксе укину.

“Одлично је што су дошли до тога, уз велику помоћ и подршку међународних партнера”, рекла је Брнабић.

Она је захвалила САД и Ричарду Гренелу, на свему што су, каже, учинили да дође до услова да се дијлаог насатави, и ЕУ што је поставила специјалног представника за дијлаог Мирослава Лајчака.

“Београд је спреман за дијалог. Почећемо. Само немојте сада сваки дан да понављате то, када од новембра 2018. године ми говоримо шта је потребно за наставак разговора. Спремни смо за дијалог, сачекајте да сада ми заврсимо наше приоритете, а то су грађани Србије, Устав и избори, који долазе за мање од 14 дана и настављамо дијалог. Никакав проблем”, рекла је Брнабић.

Подели на: