Најновије вести

Београдски безбедносни форум о будућности дијалога Београда и Приштине

Одсуство опипљиве европске перспективе за регион Западног Балкана утицаће и на дијалог Београда и Приштине, речено је на Београдском безбедносном форуму, али се учесници панела посвећеном КиМ нису сложили око тога шта ће за дијалог Београда и Приштине значити долазак на власт на КиМ Аљибина Куртија.

 

Неки учесници панела “Београд и Приштина – свеобухватна нормализација” сматрају да би то могла да буде шанса за нови дијалог упркос оштрој реторици, док други и даље очекују потешкоће на тој релацији, као и у односу обе стране са међународном заједницом.

Политички аналитичар из Приштине Агон Малићи не верује да ће се састанак Вучића и Куртија, уколико он постане премијер, десити ускоро.

Верује да ће процес формирања владе у Приштини трајати неко време и да ће после тога почети и кампања за изборе у Србији.

Малићи не види ниједан елемент који гура дијалог напред јер је, како каже, Европска унија изгубила кредибилитет да буде покретач дијалога, док из САД долазе различите поруке.

“Запад је раније био уједињен и причао једним гласом, сада није тако”, рекао је Малићи.

Он не мисли да ће бити сукоба на том састанку између Вучића и Куртија, јер Курти, како каже, нема више популистички тон, већ звучи као “државник који разуме важност момента”.

“Мислим да може да буде неко ко ће бити конструктивији у дијалогу него што се мисли, мада он каже да је променио само стратегију, а не и циљеве”, рекао је Малићи.

ЕУ одустаје од улоге у региону

Он је рекао и да одлука ЕУ о Северној Македонији и Албанији и недостатак кредибилне европске перспективе целог региона лоше утиче и на дијалог, али и на друштва у региону западног Балкана.

“ЕУ одустаје од своје улоге у региону”, рекао је Малићи и додао да он, да је Вучић или Курти, не би знао ни зашто би уопште ишао у дијалог, будући да то није ни основна жеља њихових бирача.

Малићи каже да се регион превише ослања на ЕУ и да би Балкан требало да решава проблеме сам.

“ЕУ ће морати да нам да сигнал шта очекује од региона, ово је сад више од Косова и Србије, ако нема неког другог кредибилног процеса и стабилности цео регион се може окренути ка национализму”, сматра он.

Новинарка са Косова Уна Хајдари сматра да ће Курти бити радикално транспарентан кад је реч о преговорима и да ће отворено говорити о детаљима дијалога, што, како каже, раније није био случај.

“Мислим да ће то променити и прилаз ЕУ у дијалогу, јер ако је једна од страна транспарентно говори о томе, то може да промени дух дијалога”, рекла је Хајдари.

Хајдари наводи да ни Приштина ни Београд више не могу својој јавности да “продају” тешке компромисе у име европских интеграција, јер то више нико неће да купи.

Она истиче да дијалог мора да буде реструктуриран и да обе стране морају да буду искрене према својим популацијама.

Хајдари сматра да би, док се не постигне политички договор, требало увести неку врсту Маршаловог плана за Западни Балкан, како би се инвестицијама и практично бољим животом уклонила претња од национализма.

Аналитичар Стефан Сурлић са Факултета политичких наука у Београду каже да би састанак Александра Вучић и Куртија могао да отвори нови оквир за дијалог и помирење.

Сурлић је изразио наду да ће оба лидера пресати да траже изговоре за разговоре са другом страном зато што ЕУ тражи од њих да то раде.

“Апсурдна је ситуација да када се Вучић састане са Тачијем и сутра са Куртијем, да се то представља као акт патриотизма, док ако се ја сретнем са Агоном Малићијем онда је то акт издаје. Исто ако Српска листа учествује на косовским изборима за косвоски парламент то је патриотизам и у складу са српским националним интересима, а ако српски сељаци из Старог Грацког имају косвоска документа онда је то издаја”, рекао је Сурлић.

Поручио је да се ти апсурди морају преваизићи и изразио наду да ће Вучић и Курти у томе успети.

Сурлић каже да је дијалог доживео неуспех јер се није разумео главни циљ дијалога нити је био прецизно дефинисан.

“Не можете да норамлизујете односе ако једна страна прича о границама, а друга о административним прелазима”, рекао је Сурлић и додао да не постоји исто поимање Заједнице српских општина.

Успоставити јасан циљ дијалога

Како је рекао, круцијални проблем дијалога је био у томе- како да верујемо у финални договор Београда и Пришитне ако и ово што је до сада договрено није испуњено.

Сурлић је запитао – ко може да гарантује да ће било који споразум бити испуњен ако не постоји санкција за неиспуњење од стране међународне заједнице.

Како је рекао, добра полазна тачка за нови дијалог Београда и Приштине је да се прво процени претходни дијалог, да се затим успостави јасан циљ, затим да постоји активно учешће ЕУ као медијатора и да процес буде помогнут са админситрацијом САД.

Такође, сваки будући договор мора да буде орочен и да има јасне обавезе и санкције за неиспуњење од стране међународне заједнице, навео је Сурлић.

Аналитичар и новинар Милица Андрић Ракић је рекла да је оно што се сада дешава на Косвоу подсећа на дешвања 2012. у Србији.

“Има много тензија у вези са Куртијем и можда ће он постати ”нови Вучић” на Косову. Али, мислилм да ће Курти бити непријатно изненађен када буде шватио колико не може да уради од онога што је очкивао да може и тек ће тада разумети своју нову позицију”, сматра она.

Напомиње и да је Курти био 10 година у опозицији и да није баш упознат са админситративним системом нити са учешћем Срба у њему.

Када је реч о утицају међуародних партнера по питању дијалога, Андрић Ракић је рекла да је њен став: ”превише бабица – килаво дете”.

Такође, каже да ће бити тешко и Вучићу и Куртију да у свом друштву дођу до консензуса по питању дијалога, а да се то притом слаже и са различитим гледиштима међунароне заједнице.

Подели на: