Најновије вести

Бериша: Доста је било патриотизма који се на Косову подстиче рушењем верских објеката

Председник Матице Албанаца у Србији Демо Бериша каже да је саопштење Универзитета у Приштини о “нелегалности цркве Светог Спаса” политички мотивисано и истиче да косовска влада, супротно преузетим обавезама у којима се обавезала на обнављање оскрнављених објектата СПЦ, покушава да сруши већ постојеће верске објекте и спречи изградњу нових.

Бериша за Косово онлајн наводи да је изградња цркве Христа Спаса почела још 1992. године и да у овом случају не може да буде примењена формулација “нелегалне градње српских власти“ јер смо до 1999. године сви живели у заједничкој држави.

“Црква Христа Спаса у Приштини није сада никла, него је њена изградња почела пре 1998. године уз све потребне грађевинске дозволе. Одлукама претходних косовских влада ова црква је затворена, у циљу заштите скрнављења овог верског објекта. На цело Косово бисмо могли онда да применимо ту формулацију, да је све изграђено уз дозволе нелегалне српске власти. Можемо само исправно рећи да је тај, и сви други објекти, изграђен уз дозволу тадашње власти. Морамо се суочити са чињеницом да смо све до 1999. године сви живели у заједничкој држави. Осуђујем и вандалски чин који се пре неколико дана догодио у Коњевић пољу, доста је било патриотизма који се подстиче кроз рушење верских објеката“, каже Бериша.

По његовим речима, косовска влада се кроз међународне споразуме обавезала да ће обновити верске објекте који су порушени и оскрнављени, а реакције на одржавање литургије у цркви Христа Спаса у Приштини су политички мотивисане.

“За мене је неразумно спречавање вршења верских обреда, сваки верски објекат је вредан и треба га сачувати. И црква Христа Спаситеља у Приштини је била под заштитом и затворена да не би служила као јавни тоалет. Не подржавам идеју спречавања одржавања верских церемонија, било која да је вера или верски објекат у питању. Реакција Универзитета у Приштини је политички мотивисана, и сада одређени косовски политичари, попут навијачких група, наводе да би требало спречити одржавање верских обреда у већ постојећој цркви а у суштини је прави мотив или рушење воог објекта и спречавање ницања још неког верског објекта. Данас је јако тешко бити реалан и право едукован када су у питању српско албански односи, због тога и јесам лично изложен нападима. Истина је да људи који подстичу вандализам уопште нису праве патриоте, и да свако има право да изрази свој верска осећања. На Косову су звонила звона и пре 700 и пре 500 година, и то ником није сметало. Ово питање би требало да се реши и на међусобним састанцима верских старешина и у међуверском дијалогу“, каже Бериша.

Подели на: