Најновије вести

Бетел: Споразум Србије и Косова важан за очување мира

Председница Владе Ана Брнабић започела је дводневну посету Луксембургу, на позив премијера Гзавијеа Бетела. Главне теме разговора су развој сарадње и европске интеграције.

 

Ана Брнабић је током обраћања на конференцији замолила премијера лично и Луксембург да наставе политику подржавања проширења ЕУ.

“Влада Србије ради по тој агенди и желим да захвалим на подршци до сада, јер је Луксембург једна од земља која нам је пружала најснажнију подршку. Та земља поштује настојања Европске уније да се не ради о пријему земаља само ради проширења граница Уније”, рекла је председница Владе.

Западни Балкан је, окружен чланицама Уније и зато је, каже, важно да се поштује агенда Уније јер дугорочни мир и стабилност треба да долазе са Западног Балкана.

“Наставићемо са реформама, морамо да ојачамо нашу економију и да наша администарција ради боље”, рекла је Брнабићева.

Гзавије Бетел је на конференцији поручио да је Луксембург дугорочни партнер Србији у настојању да постане чланица ЕУ, истакавши да подржава напоре Србије на европском путу.

Истакао је да Србија треба да настави са реформама у правосуђу, владавини права и слободи медија.

“И ми и ви треба да урадимо наше домаће задатке, баш као што смо рекли раније. Ваша земља, као и читав Западни Балкан, има кључну улогу у одржању стабилности и мира у Европи. Мир не може да се швати као нешто што се подразумева и зато је споразум Србије и Косова важан за ваше грађане и за очување мира. Зато је важно да се дође до компромиса”, истакао је премијер Луксемурга.

Бетел је претходно српској премијерки уприличио свечани дочек са војним почастима.

Свечани дочек за Ану Брнабић у Луксембургу
Уследили су састанци, на којима су теме билатерални односи, као и европске интеграције и однос између Европске уније и Западног Балкана.

Такође, премијери су разговарали о конкретним областима сарадње, започетим током посете луксембуршког премијера Београду.

Премијерка је током посете присуствовала семинару који организују Стартап центар Привредне коморе Луксембурга, а дигитализација и размена искуства у области ИКТ-а једна су од тема у фокусу.

На маргинама семинара биће потписан Меморандум о разумевању између Привредне коморе Луксембурга и Привредне коморе Србије.

Током посете, планирано је да се премијерка састане и са великим војводом Анријем и председником Парламента Фернандом Етшеном.

Премијерка Брнабић ће, такође, присуствовати свечаној церемонији поводом 75 година од ослобођења Луксембурга у Другом светском рату

Подели на: