понедељак, 16. маја 2022. | 18:21
Најновије вести

Без нормализације односа, Београд и Приштина остају на периферији ЕУ

Скуп “Изазови и перспективе процеса нормализације односа Београда и Пришине”

 

Ако дијалог Београда и Пришине не буде резултирао нормализацијом односа, та чињеница ће обе стране оставити на периферији европских интеграција, док би решавање тог питања релаксирало односе са ширим окружењем, речено је на скупу “Изазови и перспективе процеса нормализације односа Београда и Пришине”.

Председник Центра за спољну политику Драган Ђукановић, рекао је на скупу, на коме учествују и представници косовских Албанаца, да у дијалогу постоји преокупираност неким сегментима, а да изостају разговори о кључним, међу којима наводи заштиту људских права, српску заједницу, религијско и културно наслеђе.

“Не постоји довољна тежња да се нагаси да завршни документ мора да се гради на пуном успостављању поверења, економској сарадњи”, оценио је Ђукановић отварајући конференцију.

Према његовим речима, наду у решавање косовског питања дају САД које су половином прошле године истакле да је стратешки интерес Вашингтона да се дијалог оконча споразумом.

У том циљу је, оцењује, важно да дође до деблокаде процеса дијалога.

Услов развоја Србије је окончање дијалога на успешан начин, рекао је Ђукановић и додао да ће решавање тог питања реласкирати односе са ширим окружењем.

Регионални директор Фондације Ханс Зајдел, која са Центром за спољну политику огранизује скуп, Клаус Фиснсингер оценио је да је добро што је конференција организована и што је акценат стављен на изазове који ће пре или касније морати да буду решени.

Подсетио је да скуп није у водама високе политике, попун оног у Минхену када је дошло до размимоилажења ставова председника Србије и Косова Александра Вучића и Хашима Тачија.

”Овде нисмо у водама високе политке и далеко смо од стереотипа. Сарадња је далеко више од чистог контакта, кооперације, поптребно је међусобно разумевање и под тим условима је могуће створити регионалну сарадњу”, рекао је Фисингер.

Регионални директор Фондације Ханс Зајдел је истовремено, када је реч о решењима косовског проблема, оценио да је реализација неких предлога о исцртавању граница веома опасна и довела би до дестабилизације.

Дијалог Београда и Приштине је у кризи због тога што је вођен паралелно – јавно – као фарса, односно симулација дијалога, и тајно – између двојице председника Хашима Тачија и Александра Вучића, оценио је у Београду Бећај, али није искључио да споразум буде постигнут “у догледно време”.

Споразум о нормализацији односа Београда и Приштине би могао бити постигнут, не искључујем да буде потписан, али искључујем да ће довести до нормализације, рекао је политички аналитичар из Приштине Бељуј Бећај.

Ако на брзину дође до споразума, без промене удаљених ставова, суштина проблема ће остати отворена јер папир подноси све, оценио је Бећај.

Он је оценио и да приштинске таксе на робу из Србије мање-више немају везе са дијалогом, већ служе као алиби да се не дође до договора, а користе га као изговор и Тачи и Вучић и међународна заједница.

Потпредседник опозиционе Алтернативе у косовском парламенту Илир Деда рекао је да је оквирни папир споразума сада скрајнут, а подразумевао је промену граница, којој се изричито противи 82 одсто становника Косова.

Те стотине страница, које су написане, говоре о потпуно нетранспарентним преговорима које воде два кабинета – председника Тачија и председника Вучића, указао је Деда.

На тај начин се, по његовом мишљењу, не може доћи до мировног споразума између Косова и Србије.

Подели на: