Најновије вести

Без звона и дечје граје почела нова школска година на КиМ

Због погоршане пандемијске ситуације у покрајини, а по одлуци надлежног Министарства просвете, науке и технолошког развоја настава у школама на КиМ по онлајн моделу

 

 

Без школског звона и дечје граје почела је нова школска година за око 15.000 ученика у основним и средњима школама на Косову и Метохији. Због погоршане пандемијске ситуације у покрајини, а по одлуци надлежног Министарства просвете, науке и технолошког развоја данас је први радни дан у школама на КиМ али по онлајн моделу.
У ОШ “Свети Сава” у Косовској Митровици данас на свом радном месту био је директор Миодраг Јовановић и део неопходног особља.
-На основу препоруке ресорногМинистарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије и по упутству које смо добили из наше Школске управе данас јесте први радни наставни дан у свим школама на Косову и Метохији, па тако и у школи “Свети Сава”. Када се ради о моделу наставе, с обзиром да је општина Косовска Митровица када је пандемија у питању у црвеној зони, по важежем “семафор систему” за нас је упаљено црвено светло и настава се изводи онлајн- каже Јовановић.
Према његовим речима редовна настава је преко платформи у овој школи кренула јутрос у пола осам према распореду.
– Наставници су добили распоред рада, распоред часова, платформа за извођење наставе је спремна, тако да смо ми од пола осам кренули са редовном наставом која сада јесте онлајн уз наду да ћемо врло брзо прећи у другу зону тог семафора и кренути да радимо директно са децом у школи – додаје Јовановић.
Иако онлајн настава није новина за школе али ни ђаке, Јовановић каже да је у ствари најтеже првацима који нису били у прилици ни да упознају учитеља.
– Радује ме и то да смо уписала доста ђака првака. ОШ “Свети Сава” је уписала 110 ученика у први разред, што је добра вест за наш град. Успостваљен је контакт са родитељима и тражимо модел како ћемо те прваке бар накратко увести у школски простор или двориште школе да осете атмосферу у школи. По онлајн моделу је доста тешко радити са првацима јер су то мала деца која још нису ни видела учитеља, али имамо добре платформе, ту ће учитељи да постављају своје апликације, своје задатке и онда ће деца, наравно уз помоћ својих родитеља, покушавати то да решавају, док ћемо онај званични пријем првака са балонима и музиком одложити на неко време, док се не буду стекли услови да та деца могу несметано да уђу у школски простор – рекао је у изјави за наш лист Јовановић.
С.К.

 

Подели на: