Најновије вести

Припадници Росу држе и даље у блокади Јариње и Брњак

Четврти дан кризе на северу Косова и Метохије узроковане покушајем одузимања регистарских табица и увођењем привремених

 

Из дана у дан, од почетка велике кризе на северу Косова и Метохије,која је почела 20. септембра,она добија на масовности. Све је дужа колона возила која праве барикаду из правца Лепосавића и све је више припадника специјалних јединица полиције из Приштине и снага КФОР-а на простору старог пункта у Јарињу.
Нешто је мањи број грађана са простора целог севера Косова и Метохије који и ноћ проводе на Јарињу, али у јутарњим часовима њихов број је у великом порасту. Тако је и данас, више стотина градјана окупило се на Јарињу у знак протеста због уредбе ткз. Владе у Приштини да одузима регистарске таблице са возила са севера Косова и Метохије и уводјења привремених таблица за возила која долазе из централне Србије уз плаћање такси. Против овакве уредбе устало је локално становништво, јер се тако крше њихова елементарна права о слободи кретања, и не могу пристати на овакву одлуку из Приштине.
Више стотина градјана је већ четврти дан на Јарињу. Након хладне ноћи, време се стабилизије, што погодује свима који по цео дан, а многи од њих и целу ноћ проводе на магистрали. Уз то сви они да би стигли до места окупљања пешаче И по три километра јер је блокада магистарлног пута све дужа, тако да се до места протеста може стићи само пешке.
Снаге специјалне полиције РОСУ редовно се смењују на овој локацији, од првог дана кризе, иако им није дозвољено да буду на простору севера Косова и Метохије. Неизвесност, страх И блокаде трају. Сви ишчекују да ће се наћи речење за овај проблем, који се за сада не назире.
Из правца центарлне Србије може се прећи само пешке, и то чине само они који имају неопходне обавезе са друге старне администартивне линије. Нема путничких возила, на прелазу из центарлне Србије чека само шест камиона. Све је заустављено. Не стиже дневна штампа. Свих намирница у трговинама у Лепосавићу има довољно. На улазу у Лепосавић већ три дана, када је постављена и плаката на Јарињу, све дочекује билборд ‘’Добро дошли у Заједницу српских општина’’.На овај начин жели се подсетити Приштина на обавезе које је преузела из Бриселског споразума о формирању ЗСО, јер је то суштина овог споразума, од пре пуних осам година.
Из разговору са градјанима на протесту, јединствен је став да ће издржати, да ће их овде бити све више и да не смеју поклекнути јер се боре за своју слободу, да буду своји на своме, за своју децу и будућност на овим просторима. В.В.

Подели на: