Најновије вести

Боцан-Харченко: Проблем КиМ неће бити решен сутра, већ у новим геополитичким условима

Проблем Косова и Метохије може бити решен и то ће се догодити – не сутра, већ за неко време, али уз враћање питања у оквире Резолуције 1244 и узимање пре свега у обзир интереса Београда, каже амбасадор Русије у Србији Александар Боцан-Харченко.

 

 

Боцан-Харченко је за Спутњик рекао да ће се то догодити у новим геополитичким условима. Он је навео да је Западу потребна ”имитација решења” за КиМ и оценио да се ништа ново не предлаже, и, како каже, не може ни да се предлаже.

“Јер, ма шта се говорило, увек избија или се директно именује један циљ који постоји од краја 90-тих – независност Косова и признање те независности од стране Београда. То је оно што Запад сматра за свој интерес, а они раде увек оно што је у њиховом интересу. Они од тога никада нису одустали, ма какве формулације да су бирали у оквиру преговора о статусу”, рекао је руски амбасадор. Оценио је да је “фактички одмах било јасно да су то преговори о статусу” и да, иако статуси могу бити различити, може бити само један – независност. “Путем преговора или не”, навео је Боцан-Харченко.

Сматра да су сви даљи напори на тзв. нормализацији на Западу третирани и данас се третирају као пут да се Београд “натера, сатера у угао, стави пред неминован избор – да призна Косово”.

“Користе све методе, од неких преговарачких клопки, а у датом случају тешко ми је да замислим да председник Србије Александар Вучић може да упадне у такву клопку. Он је веома искусан политичар, има огромно искуство у преговорима и генерално животно”, нагласио је Боцан-Харченко.

Каже да Вучић успева да не подлегне тим искушењима, провокацијама на политичком плану, преговарачком. “Још један метод, не нов, којем смо се вратили, који је коришћен раније – полуге притиска на Београд јесте стварање неиздрживих, немогућих услова за Србе на самом Косову под претпоставком да управо то може да натера Београд на неке кораке у правцу признања”, рекао је Боцан-Харченко.

Како је додао, “пошто у тој ситуацији ништа не може да се уради, подстичу се Приштина и Курти”.

“Није ствар у Куртију, он је вероватно радикалнији, али свако ко је био на његовом месту пре или би дошао после – радиће исто. То је директно и недвосмислено и он без увијања говори – да жели контролу над српским општинама, да не жели Србе на Косову. Он чини све да не буде не само нормализације односа са Београдом него ни било каквих веза између Косова или општина насељених Србима са Београдом”, рекао је Боцан-Харченко.

Он сматра да, без обзира на све споразуме, Курти неће прихватити никакве одлуке о формирању ЗСО, иако је то део Бриселских споразума. “То већ све одавно постоји али до сада није решено. И све се понавља као на тој траци”, навео је амбасадор.

Нагласио је да се у процесу коначног решавања косовског питања, у крајњем ишоду, не може заобићи Савет безбедности УН.

Боцан-Харченко је рекао да, да нема става Русије и Кине у Савету безбедности УН, запад би одавно још 2006, 2007. године, покушао да реши питање гласањем на бази Ахтисаријевог плана.

Указао је и да задржавање косовског питања на агенди СБ УН пружа могућност да се то питање стално разматра, да се упозорава на проблеме које постоје и да се светска већина упозна са тим проблемима. “Не могу да кажем да тиме ситуација може да се у корену измени, али процес је дуготрајан и уверен сам да не може бити решен. Запад веома жели да га реши, жели да створи привид интензивних напора, то је јасно”, рекао је Боцан-Харченко.

Како је навео, Западу би “некакво решење проблема” ишло у прилог, посебно у контексту Украјине, и показали би да је, по питању КиМ, то њихов успех и да је проблем решен.

“У датом случају не може бити никаквог поређења, све што су радили, агресија НАТО, све је то прецртано, што се каже, победнику се не суди. У датом случају постоји консензусом постигнут договор између Београда и Приштине, Београд је са свиме сагласан. Не шватајући да тога неће бити и да не може бити. Неће и не може бити!”, нагласио је Боцан-Харченко.

 

Подели на: