Најновије вести

Борба за обнову лепоте над рушилачким нагоном

Изложба слика са колоније „Јесен у Призрену “ у Дому културе у Грачаници

 

Дом културе „Грачаница“ сваке године организује програм који подстиче обнову уништеног културног и духовног блага, фресака, икона, слика, књига и библиотека, школа, гробаља, урбаних целина и нематеријалне баштине
У Галерији „Грачаница“ у Дома културе у Грачаници поводом седамнаест година мартовског погрома, отворена је изложба слика са колоније “Јесен у Призрену”. Дом културе „Грачаница“ већ шест година организује програм који подстиче обнову уништеног културног и духовног блага, фресака, икона, слика, књига и библиотека, школа, гробаља, урбаних целина и нематеријалне баштине. Тако је и ове године. Отварању изложбе присуствовао је и директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић, председник општине Грачаница Срђан Поповић и други, а о изложби су говорили Небојша Јевтић, уредник Галерије Дома културе и сликар Светлана Милутиновић.
Ликовна колонија „Јесен у Призрену“ посвећена обнови и стваралачком креативном одговору на уништавање културног наслеђа организује се већ шест година. И ове године су истакнути сликари стварали и оставили вредна уметничка дела инспирисана Призреном, Светим Архангелима, Грачаницом и његовим наслеђем и личностима које су обележиле културну и духовну историју Косова и Метохије. Изложбу је отворио игуман манастира Драганац Архимандрит Иларион који је нагласио да је ова колонија борба за обнову лепоте и смисла над оним што је било рушилачки нагон неких других.
– Ми треба увек да се сабирамо око лепоте и да верујемо. Колико год да је тешко због помена на жртве и страдалнике, толико је слатка и лепа ова победа лепоте која сведочи тај поновни сусрет са свима са којима смо се привремено растали – рекао је Архимандрит Иларион на отварању.
По отварању изложбе и разгледања ликовних дела наших уметника одржана је академија посвећена мартовском погрому. Организатори програма поводом погрома Срба 17. Марта на КиМ као и ликовне изложбе „Јесен у Призрену“ су : Дом културе „Грачаница“, Епархија рашко-призренска и косовскометохијска, Удружење породица косметских страдалника уз подршку Канцеларије за Косово и Метохију. У складу са препорукама за сузбијање заразне болести Ковид 19 програм обележавања и отварање изложбе одвијало се са ограниченим бројем публике. Заинтересовани могу да погледају отварање изложбе преко Фејсбук странице Дома културе у Грачаници, а касније и преко Јутјуб каналу.   С.Ђукић

Подели на: