Најновије вести

Борељ: Београд и Приштина постигли договор о личним картама

Високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ објавио је да је постигнут договор Београда и Приштине о личним картама. Специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак поздравио је договор и захвалио изасланику САД за Западни Балкан Габријелу Ескобару на снажном ангажману.

 

 

Жозеп Борељ објавио је на Твитеру да је постигнут договор о личним картама у оквиру дијалога Београда и Приштине под покровитељством ЕУ.

“Имамо договор. У оквиру дијалога под покровитељством ЕУ, Србија је пристала да укине улазне и излазне документе за носиоце косовских личних карата, а Косово се сложило да их не уводи за носиоце српских личних карата”, написао је Борељ.

Срби са Косова и Метохије, додаје Борељ, моће ће као и сви остали грађани да слободно путују између централне Србије и КиМ, користећи своје личне карте.

“ЕУ је управо добила гаранције од премијера Куртија у том циљу. Ово је европско решење. Честитамо обојици лидера на овој одлуци и њиховом вођству”, истакао је Борељ.

Лајчак: Захвалност Ескобару на снажном ангажману
Постизање договора потврдио је на Твитеру и специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак.

Захвалио је изасланику САД за Западни Балкан Габријелу Ескобару и америчкој дипломатији на снажном ангажману и подршци дијалогу под покровитељством ЕУ.

Раније данас, председник Александар Вучић је, говорећи о разговорима који су претходних недеља и дана вођени о Косову и Метохији, рекао да када је реч о регистарским таблицама нема договора, али да се нада да ће ЕУ дати гаранције за лична документа.

“Ми смо спремни да издамо један општи ‘дисклејмер’ у коме би писало да се омогућава коришћење личних карата издатих од стране Приштине искључиво из практичних разлога, због слободе кретања, а не као било какво признавање једнострано проглашене независности Косова, не прејудицира одређивање коначног статуса Косова и не може се тумачити као одступање од Резолуције СБ УН 1244 “, истакао је Вучић.

Криза на Косову и Метохији настала је након одлуке Приштине о српским личним картама и пререгистрацији возила, чија је примена најављена за 1. септембар.

Подели на: