Најновије вести

Борељ: Договор Србије и Косова ће бити мој приоритет

Именовани шеф дипломатије ЕУ Жозеп Борељ каже да дијалог Београда и Приштине предуго траје, да се тренутно стање не може наставити и да се мора постићи споразум, на чему ће се он снажно ангажовати. Прво ће посетити Приштину, јер, каже, Србију већ добро познаје.

 

“Једна ствар је јасна: Косово и Србија морају да постигну споразум. То је важно. Урадићу све што могу како бих испунио овај приоритет”, изјавио је Борељ.

“ЈЖозеп Борељ је пред Спољнополитичким одбором Европског парламента поручио да дијалог Београда и Приштине мора бити настављен.

“Косово мора да повуче таксе, а Србија да се ангажује потпуно у дубоком и искреном дијалогу”, оценио је Борељ.

На питање да ли ће кредибилитет и интегритет његове политике у дијалогу Београда и Приштине бити доведен у питање због позиције Шпаније, која не признаје независност Косова, Борељ каже да иако се земље чланице разликују по питању признања, оне су уједињене у свом ангажману на решавању проблема.

“Ако Кина, Индија и Русија не признају Косово, Косово неће бити држава. Зато морамо да радимо како би се разговори наставили”, поручио је Борељ.

Досадашњи шеф дипломатије Шпаније је додао да добро познаје Србију, а да на Косову никада није био из “очигледних разлога”.

“Зато ће моја прва посета бити Приштини”, најавио је Борељ.

Закључио је да ЕУ не може бити “геостратешка сила” уколико прво не реши проблем у свом напосредном окружењу.

Борељ је изразио намеру да се ангажује на реформама и процесу интеграција Западног Балкана.

Своје прво излагање пред Европским парламентом као и друге фокусе своје политике навео је подршку територијалном интегритету Украјине, даље развијање стратегија за Африку и Азију, јачање односа са Латинском Америком и обнављање трансатланстских односа са САД.

У циљу преузимања места шефа дипломатије ЕУ и потпредседника Европске комсије, Жозеп Борељ, мора да прође саслушање пред Спољнополитичким одбором и одговори на питања посланика која се односе на његово знање и способности да води спољну политику ЕУ, као и да независно заступа инетересе ЕУ.

Борељ је нагласио да ЕУ има оно што је потребно да се суочи са све изазовнијим глобалним проблемима. “ЕУ има најбољу комбинацију политичке слободе, економског просперитета и социјалне кохезије на свету”, изјавио је Борељ.

Позвао је на јединство и навео да ће “срце” његовог посла бити премошћавање различитих позиција земаља чланица и спољне политике ЕУ.

Подели на: