Најновије вести

Борељ: Ефикасна сарадња ЕУ и САД о дијалогу Београда и Приштине

Шеф дипломатије ЕУ Жозеп Борељ на пленарној сесији Европског парламента рекао да је сарадња ЕУ и САД веома добра у решавању проблема између Београда и Приштине.

 

 

Одговарајући на питања посланика о трансатлантским односима, Борељ је рекао да је рад Брисела и САД у дијалогу између Београда и Приштине “веома ефикасан”.

Европски посланик из Хрватске Тонино Пицула је питао Бореља да ли ЕУ размишља да буде медијатор у политичкој кризи кроз коју већ три године пролази Црна Гора и да одигра улогу медијатора сличну оној коју је имала у време политичке кризе у Северној Македонију.

”Наше опредељење у Црној Гори је да се подрже демократске структуре у земљи да би оне боље функционирале и да би Црна Гора могла да направи више на европском путу, да би била ангажованија на том путу и да би могла да примени реформе”, навео је Борељ.

Додао је да се подразумева да неки политички проблеми у Црној Гори треба да се реше преко институција у тој земљи.

Истакао је да ЕУ покушава да помогне и подржи где год је то могуће у Црној Гори, али да је то све што ЕУ, како је навео, ”може да уради и што треба да уради”.

”Радимо веома добро са САД у дијалогу између Београда и Приштине. Морам да кажем да је рад веома ефикасан. Ми смо радили и у контексту Македоније. Зашто да не и са Црном Гором, навео је Борељ.

Како је нагласио, две стране координирају и између других ствари, баве се и дезинформацијама, али да нису ушле “у заједничку медијацију”.

“Бар не за сада. Хтео бих да искористим ову могућност да истакнем колико је важна наша сарадња у покушају да се реши проблем између Београда и Приштине“, одговорио је Борељ.

Високи представник није одговорио на питања посланика из Словеније Матијажа Немеца о Босни и Херцеговини, истичући да је дебата у ЕП посвећена односима са САД.

Подели на: