Најновије вести

Борељ: Курти рекао да још није спреман за дијалог

По завршетку министарског заседања Уније, високи представник ЕУ Жозеп Борељ рекао је и да нема ништа ново о дијалогу Београда и Приштине од када је недавно разговарао са косовским премијером Аљбином Куртијем, преноси Репортери.
Високи представник ЕУ је објаснио да му је косовски премијер Курти рекао да још није спреман за дијалог, да је тек ступио на дужност, и да тек треба да проучи цео досије преговора.

 

“Договорили смо се да нова рунда дијалога треба да се одржи пре заседња министара спољних послова ЕУ крајем јуна и надам се да ће дотле имати све потребне информације и доћи у Брисел пре краја јуна добро припремљен”, ставио је до знања Борељ.

Поновио је потребу за либерализацијом виза за Косово и објаснио да ће се дијалог Србије и Косова наставити када косовска страна буде спремна, која је тражила време за припрему.

Додао је и да је позвао вође са Западног Балкана да дођу у Брисел.

“Да одржимо састанак, вечеру и размотримо целокупну ситуацију на Западном Балкану, као што смо и ми на министарском заседању то учинили”, саопштио је високи званичник ЕУ задужен за међународне послове и безбедност.

Приметио је и да је о Западном Балкану Савет министара ЕУ расправљао први пут за последње две године, што је, према његовим речима, прилично необично.

“Нећемо чекати чак ни два месеца и пре лета ће Западни Балкан поново бити на нашем дневном реду и ми ћемо уприличити предлоге које ће чланице ЕУ моћи да спроведу, ако их буде, ако не све се одлаже за јесен”, ставио је до знања Борељ.

Пренео је став министара ЕУ да “регион Западног Балкана има посебну улогу у Европи и сагласили смо се да Западни Балкан има кључну геополитичку улогу за Европску унију”.

“На министарском заседању је испољена видљива сагласност да регион Западног Балкана мора убрзати европске реформе и да се морају дати снажније, повољне и предусретљиве поруке”, закључио је Борељ, уз опаску да је став министара био да Бугарска и Северна Македонија морају саме да реше билатералне спорове.

Подели на: