Најновије вести

Борељ позива да се одмах настави дијалог Београда и Приштине

Шеф дипломатије ЕУ Жозеп Борељ поздравио је формирање нове владе на Косову, коју је позвао да одмах настави дијалог са Београдом. Не постоји алтернатива брзом наставку разговора о нормализацији односа између Београда и Приштине, поручио је Борељ.

 

Жозеп Борељ каже да нову владу са Аљбином Куртијем на челу, очекује много посла у примени Споразума о стабилизацији и придруживању, Реформске агенде и промоцији владавине права и социјално-економског развоја.

“Регионална сарадња мора бити побољшана, као и добросуседски односи. У том контексту очекујемо брз наставак дијалога Београда и Приштине под покровитељством ЕУ како бисмо постигли свеобухватну нормализацију односа”, наглашава Борељ.

Високи представник ЕУ додаје да је тренутни “статус кво” у дијалогу неодржив.

Борељ је позвао на обновљени ангажман власти у Приштини у регионалним иницијативама и структурама за сарадњу на Западном Балкану.

“Изазови пред Косовом су велики, али велики је и потенцијал”, поручио је Борељ.

Поновио је спремност ЕУ да помогне Косову у реформском процесу, посебно када је реч о јачању “владавине права за све”, побољшању јавне администрације која би требало да буде у служби грађана и на стварању нових радних места.

Подели на: