Најновије вести

Борељ: Предложен компромис, али Курти није био спреман за ЗСО – тражио је признање

Шеф европске дипломатије Жозеп Борељ изјавио јес да је током састанка лидера Београда и Приштине предложио компромисно решење о примени споразума о нормализацији односа, али да премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти није био спреман за започињање процеса успостављања Заједнице српских општина, већ је инсистирао на де факто признању тзв. Косова.

 

 

Жозеп Борељ је рекао да је током састанка разговарано о кризи на северу КиМ и да су се фокусирали на примену споразума о путу ка нормализацији односа, што је, нагласио је, кључно за процес нормализације и истакао да је Курти тражио да се прво заврше са корацима ка нормализацији, док је председник Србије Александар Вучић тражио успостављање Заједнице спрских општина.

“Предложили смо оно што смо видели да једини компромис за који смо мислили да је могућ у овом тренутку, а то је да се на томе ради паралелно, да осигурамо да неко добије нешто и пружи нешто. ЕУ и шира међународна заједница, укључујући америчке партнере, ово виде као једини начин да би спровеђење могло да функционише”, рекао је Борељ.

Он је додао да је покушао данас са Куртијем и Вучићем да нађе решење за напредак на основу предлога који је изнела ЕУ, али да Курти није био спреман за постизање напретка и започињање кредибилног процеса ка успостављању ЗСО и инсистирао је на де факто признању тзв. Косова, док је Вучић прихватио предлог ЕУ.

Борељ је нагласио да је успостављање Заједнице спрских општина кључни елемент у процесу нормализације односа, и додао да је формирање ЗСО ”стара обавеза за обе стране” и да је потребно да да се што пре започну преговори о статуту и без одлагања.

Оставке градоначелника најбољи начин да се омогуће нови избори
Навео је да, иако је Приштина предузела неке кораке ка деескалацији, што је поздравио, није испунила све услове и нагласио да ЕУ сматра да су оставке градоначелника у четири општине на северу КиМ најбољи и најбржи начин за одржавање нових избора на северу КиМ.

“ЕУ види оставке градоначелника, које је изабрало три одсто грађана, као најбржи и најбољи начин да се омогуће нови избори”, рекао је Борељ и оценио да је превише дуга и несигурна друга опција, која подразумева да се потпише петиција како би се повукли градоначелници из четири општине.

Он је додао да Срби на КиМ морају да покажу конструктивност и ангажују се безусловно у изборном процесу. “Они морају да учествују на изборима. Поздрављам уверавања које сам добио од председника Вучића по том питању. Ако нема напретка у изборима, ризик од нових ескалација ће се наставити”, поручио је Борељ. Нагласио је да обе стране морају хитно да предузму кораке да спрече даље еслакације на северу КиМ.

“Понестаје нам времена”
Он је рекао да ће обавестити државе чланице ЕУ о ишоду састанка и одлучити о даљим корацима. “Понестаје нам времена”, упозорио је Борељ и додаје да су грађани ти који пате због “неспособности својих лидера, што посебно брине када ЕУ тако јасно тежи проширењу.

“И Вучић и Курти кажу да желе чланство у ЕУ, која је изграђена на компромисима и добросуседним односима, а морам да их подсетим да је пут ка ЕУ преко дијалога, нема другог решења. Без нормализације, нема европске будућности за Косово и Србију”, поручио је Борељ. Упозорио је две стране да ризикују да остану иза регионалних партнера који брзо напрердују ка ЕУ.

“Мислим да је коначно време да се крене напред са процесом. Косово и Србија могу да живе у миру и заједно, у европској породици, која је успела да превазиђе конфликте из прошлости”, поручио је Борељ.

Подели на: