Најновије вести

Борељ: Вучић и Курти се сложили да нови разговори око текста нису потребни

Европски комесар за спољну политику Жозеп Борељ саопштио је данас да су се председник Србије Александар Вучић и премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти сложили на трилатералном састанку у Бриселу да даљи разговори о тексту предлога ЕУ за нормализацију односа Београда и Приштине нису потребни и да ће текст ускоро бити објављен на сајту ЕУ.

 

 

Борељ је након састанка, на којем је учествовао и специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак, рекао да су разговори били интензивни и да су и Вучић и Курти показали одговорност.

Европски комесар је навео да су се обе стране сложиле да се са применом плана започне брзо, иако је потребно још разговора како би се договориле појединости.

”Двојица лидера ће се поново састати током марта како би се финализовао анекс уговора, који је његов интегрални део, а који још није у потпуности финализован”, рекао је Борељ и додао да је ЕУ подсетила обе стране о њиховим обавезама да примене све договоре из прошлости.

Он је навео да су на стварању документа учествовали највиши представници свих 27 земаља чланица Европске уније, као и чланови Европског савета.

”Овај план први пут смо представили прошлог септембра, од када водимо интезивне дипломатске преговоре. Специјални представник ЕУ Мирослав Лајчак путовао је у том периоду десет пута до Приштине и осам пута до Београда, а ово је први пут да су лидери Србије и Косова уживо разговарали о предлогу”, рекао је Борељ.

Он је оценио да су и Вучић и Курти показали одговорност и да су се сагласали да примене план ЕУ о нормализацији односа Београда и Приштине.

”Сада када су се око тога сложили, текст плана биће доступан јавности врло ускоро. Овај план је изнад свега важан за људе који живе у Србији и на Косову, за њихове грађане. Према плану, грађани ће моћи да се слободно крећу, користе своје пасоше и исправе, као и саобраћајне таблице”, рекао је Борељ.

Борељ је додао да за Србе на КиМ овај план значи више безбедности, сигурности, када је реч о људским правима, правима Српске православне цркве на КиМ, као и културним и историјским споменицима.

”План може да буде платформа помоћу које ће се превазићи наслеђе из прошлости”, оценио је Борељ.

 

Подели на: