Најновије вести

Брендови Шарског региона на Сајму гастрономије

Подручје Шар планине познато је по разним брендовима. Ту је чувени шарски сир, затим шарска малина, шарски мед, ракија, сокови, џемови, лековито биље, кулинарски специјалитети, посластице и друго. И сви су се ови производи, протеклих дана, нашли на тезгама Сајма гастрономије одржаног у Штрпцу.

 

На свечаном отварању је речено да се Сајам гастрономије одржава са циљем да промовише очување традиционалне кухиње и здраве хране из Шарпланинског региона и околине, али и културног наслеђа и природних лепота општине Штрпце и прекограничног региона ове планине.

На Сајму је учествовало 20 произвођача из Шарпланинског региона, а овом приликом представљени су разноврсни производи од меда, ракије, сокова, као и домаће пите, слани и слатки специјалитети. Произвођачи истичу да су веома задовољни што учествују на Сајму јер је то за њих начин да на најбољи начин већем броју људи представе своје производе.

“Веома сам задовољан одржавањем оваквих сајмова, јер имамо непосредан додир са потрошачима. Видите и сами, потрошачи дођу и пробају наше производе, што је веома битно за нас да смо видљиви. Сваке године имамо све већу посећеност и све више потрошача”, каже Миљан Крстић који се бави производњом меда и производима од меда.

“Већ пет година бавим се израдом торти, кифлица и колача по поруџбини. Овом приликом посетиоци су могли да пробају плазма торту, чоколадно трилеће, крофнице, медени колач, розен колач. Ове манифестације су за нас добар маркетинг”, задовољна је Слађана Николић.

Посетиоци Сајма су изразили и велико интересовање за домаће специјалитете.

Родољуб Младеновић из Штрпца каже да је организовање оваквих сајмова и сличних манифестација веома значајно као вид промоције традиционалних вредност, повећање финансијских потенцијала и потенцијала за привлачење туриста. “Свима нама је мање више познато да је општина Штрпце туристичко место и да је јако важан део те туристичке понуде и гастрономска понуда и зато ћемо се трудити да овакве сајмове одржавамо сваке године. Оно што су наши гости имали прилике да пробају јесу јела традиционалне кухиње овог краја и региона Шар Планине. Ради се о јелима која се у овим крајевима од давнина до данашњих дана припремају по традиционалним рецептима, а која се и дан данас љубоморно чувају у оквиру породице”, навео је Младеновић.

Испред Сталне групе за регионални развој, која је један од организатора Сајма, присутним произвођачима и посетиоцима Сајма обратио се Дарко Божиновски.

“Данас смо ту као део овог Сајма, који подржавамо већ четири године преко наше организације, преко различитих пројеката. Ове године пројекат је подржан у партнерсту са ГИЗ-ом. Фокус пројекта је да се, колико је то могуће, утиче на развој планинског туризма и овог подручја, преко реализовања различитих манифестација, као што је ова и друге манифестације које подржавамо са ове стране границе. Нешто што је ново је позив за грантове отворен 3. септембра, а фокус је такође планински туризам”, истакао је Дарко Божиновски.

Четврти по реду Сајам гастрономије у Штрпцу организовали су Општина Штрпце и Фонд за развој туризма и пољопривреде, а подржан је преко пројекта “Диверсификација економских активности у руралним областима Југоисточне Европе, кроз развој ланца вредности”, који се имплементира у партнерству организације ГИЗ и Сталне групе за Регионални Развој.

Подели на: