понедељак, 25. јануара 2021. | 08:17

Брезовица: Прва Апи-комора на Косову

Апи-комора, инхалација ваздухом из кошница, помаже у лечењу многих, али пре свега респираторних обољења код деце и одраслих. Пчелар Цветко Вељковић је на породичном имању на Брезовици саградио прву Апи-комору на Косову.

 

Уз мед и друге пчелиње производе, Вељковићи су учинили корак више и по узору на пчеларе из Словеније на свом имању направили прву Апи-комору на Косову. Ово место је створено за опуштање, а ваздух из кошница пун је етеричних уља и других лековитих својстава који доприносе здрављу читавог организма. Апи-комора изгледа као дрвена кућица изграђена од природних материјала у којој се налазе четири кошнице са преко 50.000 пчела. Инхалирање се препоручује два пута дневно од 15-20 минута.

“Из кошница се удише пчелињи феромон, који је и те како повољан за респираторни систем, посебно код обољења астме и бронхитиса. Урађене су бројне светске студије које нису пронашле ниједну контраиндикацију код овог начина инхалирања. Ваздух из кошница је и те како повољан и за различите врсте алергија, помаже код мигрена, појачаног стреса, депресије и јачање пре свега отпорности организма”, тврди пчелар Цветко Вељковић.

Иако је ова врста третмана још увек непознаница, родитељи који су чули за лековита дејства Апи-коморе доводе децу како би им се побољшало здравствено стање.

“Мени се ова инхалација много допада. Тата ми је рекао да је ово здраво, да лечи прехладе и ја сам већ неколико пута долазила овде на инхалацију и много ми прија ваздух из кошница”, каже деветогодишња Лана.

“Ова инхалација ми много прија делује умирујуће, даје ми снагу. Занимљиво је јер је мало чудан осећај, али је и леп. Препоручио бих свима да дођу и пробају”, своје утиске нам је пренео и десетогодишњи Лазар.

Статистички подаци указују на дужи животни век пчелара, а када се зна да они током рада у пчелињаку удишу испарења из кошнице, не сумњамо да је такав начин лечења добар избор.

Подели на: