уторак, 17. маја 2022. | 16:36
Најновије вести

Брисел без одговора о одговорности за ЗСО

ЕУ понавља позив за примену свих до сада постигнутих договора и закључивање правнообавезујућег споразума о свебухватној нормализацији односа Београда и Приштине, изјавила је портпаролка ЕУ Маја Коцијачич.

 

Маја Коцијанчич је тако одговорила на питање Тањуга о ставу и гаранцијама ЕУ, као посредника у дијалогу Београда и Приштине, поводом одбијања председника привремених косовских власти Хашима Тачија да примени договор о формирању Заједнице српских општина који је сам испреговарао и потписао 2013, а затим и 2015. године.

“Годишњи извештаји објављени 29. маја дају јасну оцену неиспуњених обавеза Београда и Приштине које проистичу из договора постигнутих у оквиру дијалога коме посредује ЕУ”, додала је Коцијанчич.

У годишњем извештају ЕУ констатује да косовске власти нису направиле никакав напредак по питању Заједнице српских општина.

“Косово тек мора да се конструктивно ангажује око њеног успостављања”, наводи се у тексту извештаја Европске комисије.

Портпаролка ЕУ Маја Коцијанчич није одговорила на поновљена питања Тањуга о оговорности ЕУ за примену споразума којима је она посредовала као ни о кредибилитету наставка процеса дијалога Београда и Приштине у ситуацији кад приштинска страна не поштује ни до сада договорено.

Подели на: