Најновије вести

Брисел: Приштина да поштује споразум о посетама

Портпаролка Европске уније Маја Коцијанчич изјавила је, поводом одлуке приштинских власти да ниједном званичнику из Београда не дозволи улаз на територију Косова, да ЕУ очекује поштовање споразума о посетама званичника, који је постигнут у оквиру дијалогу Београда и Приштине.

 

Очекујемо поштовање свих споразума постигнутих у оквиру дијалога Београда и Приштине под покровитељством ЕУ, укључујући и споразум о посетама званичника”, навела је Коцијанчичева.

У писаном саопштењу, у одговору на питање Тањуга о реакцији ЕУ на последњи потез Приштине, Коцијанчичева је додала да је ЕУ поводом новонастале ситуације “у контакту са обе стране”.

Договор о посетама званичника почео је да се примењује 1. децембра 2014. године и већ је кршен више пута од стране Приштине.

ЕУ је и раније позивала на примену постигнутог договора који подразумева обавештење једне стране о посети и могућност улагања приговора друге стране, који мора бити достављен и Европској унији, која је надлежна да посредује у случају потребе.

Подели на: