Најновије вести

Брнабић албанском председнику: Нема места провокацијама

Премијерка Србије Ана Брнабић реаговала је на излагање албанског председника Иљира Мете на Јахорини, и поручила му да Процес сарадње у Југоисточној Европи (ПСЈИЕ) не препознаје такозвану Републику Косово и да нема места провокацијама. М

 

Мета, који се обратио на планарној седници пре српске премијерке, позвао је БиХ да препозна “реалност да је Косово независна и суверена земља”.

Он је рекао да су представници Косова, који преузимају председавање овим Процесом, зато”били приморани да не учествују на овом самиту”.

“Како да се претварамо да имамо успешну регионалну сарадњу ако неки учесници у ПСЈИЕ све раде како би искључили неке државе од могућности да имају користи од регионалних иницијатива”, критиковао је Мета.

На то је премијерка Брнабић узвратила да оквир ПСЈИЕ не препознаје такозвану Републику Косово, као ни домаћини, Босна и Херцеговина, те да је дипломатски пристојно и у реду да се то поштује.

И не само то, већ на Самиту, поред домаћина формата састанка, учествују земље које не препознају Косово – Румунија, Грчка, Молдавија, истакла је Брнабићева.

“Предлажем да се држимо оквира који је постављен у окривру Процеса сардње и зарад регионалне стабилности и сарадње, као и поштовања једних према другима и да не користимо провокације какве је користио Мета”, апеловала је Брнабић.

Како је рекла, и њој је жао што представници Приштине данас нису на скупу, али да то показује како Приштина у овом тренутку гледа на регионалну сарадњу.

“Ово је само последњи корак у низу које Приштина повлачи најмање од новембра прошле године, а којим свима дају до знања колико јој је стало до регионалног повезивања и сарадње”, закључила је премијерка Брнабић.

 

Мета: Време да се прихвати реалност – Косово је држава

Председник Албаније Иљир Мета позвао је на Самиту Процеса сарадње у југоисточној Европи, Босну и Херцеговину да препозна “реалност да је Косово независна и суверена земља”.

Иљир Мета, је допутовао у Јахорину на Самит, након што је албански премијер Еди Рама одлучио да се “солидарише”са приштинским властима које су одбиле да учествују на овом скупу због позива у којем се Косово не третира као држава, већ по утврђеном начину за учешће на регионалним скуповима уз фусноту, односно звездицу.

Мета је рекао да су зато представници Косова, који преузимају председавање овим Процесом, “били приморани да не учествују на овом самиту”.

“Како да се претварамо да имамо успешну регионалну сарадњу, ако неки учесници на самиту све раде како би искључили неке државе од могућности да имају користи од регионалних иницијатива. Право је време да БиХ иде даље у препознавању реалности да је Косово независна и суверена земља. Поштовање суседа од суштинске је важности за земље Западног Балкана”, подвукао је председник Албаније.

Истакао је да да се регионалним иницијативама јача унутрашњи дијалог региона и тиме даје доприност свеукупној безбедносној ситуацији.

Указао је да је остварен велики успех до сада, а као пример навео је споразум Атине и Скопља, као велики напредак у регионалној стабилности.

Мета је истакао да је решавање билатералних изазова веома битно на путу ка ЕУ, али да су потребне и реформе у државама региона.

Према његовим речима, Албанија је свесна да има доста посла око испуњавања критеријума и стандарда, а посебно мора ојачати владавину права, и борбу против корупције и организованог криминала.

Изразио је уверење да ће Савет ЕУ у октобру отворити приступне преговоре са Северном Македонијом и Албанијом, те изразио захвалност за визију немачке канцеларке Ангеле Меркел да се пружи прилика Западном Балкану јер је то у стратешком интересу побољшању сарадње региона и ЕУ.

Такође је оценио да је важно да земље региона предузму мере за заустављање одлива мозгова, јер је то претња свим државама региона.

“Побољшање економске сарадње и европска перспектива подстичу младе да искористе потенцијале својих земаља и допринесу изградњу друштва”, објаснио је председник Албаније.

Подели на: