понедељак, 05. децембра 2022. | 09:01
Најновије вести

Брнабић: Без укидања такси не видим разлог за састанак у Паризу

Да ли ће бити састанка у Паризу 1. јула још није познато јер би он, после оног берлинског, требало да резултира наставком дијалога Београда и Приштине, али тога не може бити док Приштина не пристане да укине таксе, рекла је премијерка Ана Брнабић.

 

“И то није нешто што каже само Београд, то кажу сви међународни партнери – од САД, преко чланица ЕУ до људи који су иницирали састанке у Берлину и Паризу”, рекла је Брнабићева новинарима у Паризу после састанка са француским колегом Едуаром Филипом.

Како је рекла, сви униформно позивају Приштину да укине таксе како би се наставио дијалог.

“Уколико Приштина апсолутно не жели да укине таксе онда не видим разлог за одржавање тог састанка”, рекла је премијерка.

Србија је, међутим, увек спремна, без обзира на то, да седне са људима као што су канцеларка Меркел и председник Макрон и људима из нашег региона и да разговарамо о проблемима који постоје и да их решавамо, додала је она.

“Али дијалог Београда и Приштине ће се наставити кад Приштина укине таксе”, закључила је Брнабић.

Председница владе истиче да то није била главна тема њених разговора са француским колегом, јер, како каже, ако састанка буде, домаћин ће бити председник Емануел Макрон.

У центру пажње разговора са Филипм били су свеукупни билатерални односи, економски односи и војна сарадња посебно у мировним мисијама.

“Регионална стабилност и дијалог Београда и Приштине су били једна тема”, рекла је Брнабић и додала да је још једном добила подршку Париза када је реч о укидању такси и наставку дијалога.

“Они препознају све напоре председника Вучића да се проблем између Београда и Приштине реши дијалогом, компромисом. Задовољство ми је било да чујем да препознају у коликој мери је Србија била конструктивна свих ових последњих месеци, што ниједном није узвратила истом мером Приштини на све провокације, посебно на увођење такси”, рекла је она.

Та конструктивност је Србији донела много поена, истакла је премијерка.

Током разговора са премијером Француске изражено је задовољство што је после много година однос између две земље поново “на добром путу”, што потврђује и предстојећа посета председника Макрона Србији, каже премјерка.

Навела је да је после састанка у Сенату договорено да председница Народне скупштине упути позив председнику Сената да посети Србију после Макрона.

“Али, велика ствар је и то што су француске компаније све присутније у Србији”, истакла је премијерка.

Подсетила је да је француски “Ванси” победио на тендеру за концесију за аеродром “Никола Тесла”, ту је и конзорцијум предвођен француским “Суезом” који је упутио позив за јавно-приватно партнерство за депонију Винча, куповина девет хеликоптера Ербас, а ту си и разговори за београдски метро са француским компанијама “Алстом” и “Ежис”.

Једна од тема били су и напори Србије да на најконструктивнији начин учествује у међународним мировним мисијама.

“За Француску су најважнији Централноафричка Република и Мали, а у обе земље су присутни наши војници у мировим мисијама”, закључила је Брнабић.

Подели на: