Најновије вести

Брнабић: Дијалог нема алтернативу, није било речи о признању

Премијерка Ана Брнабић рекла је у Охриду да је тешко у овом тренутку говорити шта би значио компромис са Приштином, али сматра да дијалог нема алтернативу.

 

“Што се тиче компромиса, тешко је говорити, али сви знају шта то значи, да се нађете негде на средини и да две стране буду једнако незадовољне постигнутим решењем”, рекла је Брнабић одговарајући на питања новинара на Преспа форуму у Охриду.

Додала је да простора за комрпомис мора бити, зато што је потребно да се окренемо будућности, а да ли ће га бити зависи и од Београда и од Приштине.

Упитана да ли је помоћник државног секретара САД за питања Европе и Евроазије Филип Рикер поменуо међусобно признање, Брнабић каже да није, те да верује да зна какав би њен одговор на то био.

“Причали смо о дијалогу Београда и Приштине, Бриселском споразуму. Није било помена међусобног признања, ја тај дијалог не видим као дијалог на коме се прича о међусобном признању”, рекла је премијерка.

Каже да је Рикеру скренула пажњу на забрињавајуће трендове на КиМ и на све већи број напада на Србе, њену цркву и имовину.

“Страшно је видети да рецимо имате жену која је после 22 године одлучила да се врати у Ђаковицу и доживела само нападе. Имате и петицију са захтевом да се та жена поново избаци из Ђаковице. То су забрињавајући трендови”, оценила је Брнабић.

Одговарајући на питање приштинских медија о Вашингтонском споразуму и да ли значи да Србија не поштује тај споразум ако не премести амбасаду у Јерусалим, Брнабић је казала да је Србија озбиљна држава која поштује споразуме за разлику од представника Приштине који не поштују Бриселски споразум.

Подели на: