Најновије вести

Брнабић: ЕУ пре свега мировни пројекат, и то успешан

Председница Владе Србије Ана Брнабић истакла је синоћ у Лондону да на ЕУ гледа пре свега као на успешан мировни пројекат, као и на пројекат који доноси веће тржиште и сарадњу и истакла да је Србија несумљиво на европском путу.

 

Брнабић је, након излагања у Лондонској школи бизниса на тему „Побеђивање у четвртој индустријској револуцији“, упитана који је став Србије по питању ЕУ, јер Велика Британија иступа из ње, констатовала да идемо у супротним смеровима.

Она је истакла да је њој као некоме ко долази са Балкана, који је прошао кроз веома тешка времена, ЕУ пре свега мировни пројекат, и то веома успешан.

“Најдуже време није било ратова у Европи и то захваљујући ЕУ”, оценила је Брнабић.

Она је указала и да је Унија много конкурентнија, него земље појединачно и подвукла да је Србија несумњиво на европском путу.

“ЕУ нуди веће тржиште, сарадњу. Сарадња би можда могла бити боља, јер Унија пада иза Кине и САД у економији. Проблем је у томе што се на проблеме гледа као на европске, а на успехе као на нешто локално”, објаснила је Брнабић.

Подсетила је да ЕУ нуди заједничке визије, размену људи и идеја, заједничке истраживачке фондове, који могу бити много већи него у једној самој држави. ЕУ ће, према њеном уверењу, из актуелне кризе изаћи сигурно снажнија. Упитана о кинеским инвестицијама у Србији Брнабић је истакла да је Кина снажан партнер, који не доводи у питање европски пут наше земље.

“Често смо критиковани због кинеских инвестиција, али када се погледа где Кина све инвестира, 90 одсто кинеских инвестиција је отишло у западне европске земље. Све у шта је инвестирано код нас постаће једног дана свакако европско”, подвукла је Ана Брнабић.

Подели на: