Најновије вести

Брнабић: Кина никада неће променити свој став о Косову, Си Ђинпинг у Србији следеће године

Премијерка Ана Брнабић изјавила је данас у Пекингу, после сусрета са кинеским председником Си Ђинпингом, да је разговор протекао одлично и да је Си наговестио да ће покушати да током следеће године дође у Србију.

 

 

То је за нас велика ствар, за нашу земљу и све наше грађане. Потврдили смо узајамно партнерство, подршку, пријатељство у политичком и економском смислу”, рекла је Брнабић новинарима.

У политичком смислу, како је навела, Кина никада неће променити свој став по питању Косова и Метохије. Брнабић је истакла да Србија у потпуности поштује политику једне Кине, што се неће променити.

Што се тиче економских односа између Србије и Кине, она је рекла да су јако добри и све бољи. “Наравно да очекујем нову еру о односима и међусобне размене у трговини после потписивања Споразума о слободној трговини”, навела је Брнабић.

Премијерка је посебно нагласила да је будућност Железаре Смедерево потпуно безбедна и да власник компаније група ХБИС има јасне планове за додатне инвестиције. Како је рекла, следећи фокус другог круга инвестиција у Железари Смедерево је енергетска ефикасност и зелена транзиција.

“Такође планирају да део Железаре ради на хидроген, што је идеја да у наредних неколико деценија нема емисије штетних гасова. То су невероватне ствар”, рекла је премијерка.

Подели на: