Најновије вести

Брнабић: Курти најављује даље кршење ЦЕФТА споразума

Изјава Аљбина Куртија да ће уколико постане премијер такозване косовске владе увести реципроцитет са Србијом, како економски, тако и политички, је још једна најава даљег кршења ЦЕФТА споразума, рекла је премијерка Ана Брнабић.

 

Ана Брнабић је новинарима у Београду рекла да све што се тиче међусобне трговинске сарадње на Балкану је јасно дефинисано ЦЕФТА споразумом и анексима које садржи.

“Ми не кршимо ЦЕФТА споразум уколико ураде то што најављују, без обзира да ли укину 100 одсто таксе са БиХ. Ништа се специјално неће променити. Наставиће да крше ЦЕФТА споразум, као и Споразум о стабилизацији и придруживању који имају са ЕУ”, рекла је Брнабићева.

Премијерка је позвала све албанске политичаре у Приштини да још једном размисле о кршењу међународних спораузма, јер, како каже, добиће само то да им из Међуанродне заједнице говоре да су једина препрека за слободну трговину на Балкану.

“Моја порука је, молим вас, погледајте ЦЕФТА споразум који је потписан 2006. године и придржавајте га се”, рекла је Брнабићева.

Наводећи да Курти на тај начин најављује и спречавање слободног кретања људи, Брнабићева је указала да је Београд и председник Александар Вучић још пре неколико година позивом на “мини Шенген” дао правац у којем цео Западни Балкан треба да се креће, а што би значило и људима и привреди.

Брнабићева каже да је то јуче потврђено потписивањем Декларације са Северном Македонијом и Албанијом и изражава наду да ће се и остатак тог региона придружити тој декларацији.

“То је најбоље за људе без обзира да ли су Албанци, Срби, Македонци. Потпуно је небитно. То је једини начин да млади остану овде и ако Курти или било ко други из Приштине жели да отера младе људе одавде, онда су овим што раде на добром путу”, оценила је Брнабићева.

Премијерка Србије наводи да изјава албанског премијера Едија Раме да очекује наставак дијалога који ће водити признавању независности Косова од стране Србије, његово мишљење још од раније, те да је познато да је то његов став.

Брнабићева је новинарима рекла да се нада наставку дијалога између Београда и Приштине и истакла да ће то бити могуће тек када се укину таксе на робу из централне Србије и буду се поштовали сви регионални споразуми.

Упитана да прокоментарише Куртијеве најаве о томе да ће он водити дијалог када постане премијер, те да ли очекује промену формата, Брнабићева је указала да је формат дијалога одредила ЕУ као медијатор и да то зависи од њих, а да ће се у сваком случају и Београд питати о томе.

Навела је да је јуче специјалног изасланика Доналда Трампа Ричарда Гренела обавестила о томе да Београд никада ни у најтежим политичким околностима привредну сарадњу није обустављао.

Подели на: