Најновије вести

Брнабић: Односи на највишем нивоу; Шарец: Србија у ЕУ нема алтернативу

Премијерка Ана Брнабић поручила је након пете заједничке седнице влада Србије и Словеније у Новом Саду, да су односи две земље, и у политици и у економији, на највишем нивоу, без значајних отворених питања.

 

Брнабићева је, на заједничкој прес конференцији са премијером Марјаном Шарецом, захвалила на подршци Словеније евроинтеграцијама Србије, као и на подршци коју даје иницијативи за успостављање тзв. “мини Шенгена”, који је, подсетила је, покренуо председник Србије како би се обезбедио стабилан и економски просперитетни регион.
Премијерка је захвалила Шарецу и то што је током посете словеначким војницима у саставу Кфора на Косову и Метохији посетио и манастир Високи Дечани, што Србија види као посебан знак пријатељства, а захвалила је и контигенту словеначких војника који тај манастир чувају.

Брнабићева је, као четврту важну ствар, навела да су започели разговори између Србије и Словеније о учењу српског језика у словеначким основним школама, у којима за то постоји интересовање.

Навела је да су политички и економски односи Србије и Словеније веома блиски, а да о томе најбоље говори и то што ни са једном земљом, осим са Мађарском, Србија није имала толико заједничких седница владе, као са Словенијом – пет.

Брнабић је навела и да о сарадњи две земље у економији говори податак да је Словенија односно словеначке фирме, међу највећим инвеститорима у Србији, да словеначки капитал у Србији превазилази 1,1 милијарду евра, а да у 1.500 компанијама са словеначким капиталом ради 25.000 људи.

Додала је да је трговинска размена у сталном успону, те да у првих девет месеци ове године робна размена износи више од 870 милиона евра, што је око три одсто више него у истом периоду лане.

Брнабићева је приметила и континуиран раст инвестиција српских компанија у Словенију.

“И политичка и економска сарадња је на највишем нивоу, без значајних отворених питања”, рекла је Брнабић.

Марјан Шарец пје поручио да ће Словенија наставити да подржава европски пут Србије, јер сматра да је Београду место у ЕУ и да томе нема алтернативе.

Нагласио је да Словенија заступа став да непродуктивни застој на том путу не доприноси стабилности.

“Осим напретка земље кандидата на том путу мора постојати и проактиван приступ ЕУ. Словенија подржава ширење ЕУ уз поштовање владавине права и реализовање реформи. Процес проширења је најважнији алат за обезбеђивање економске стабилности региона, а успоравање или прекид процеса имао би озбиљне последице по регион”, сматра Шарец.

Словенија ће, према његовим речима, наставити да нуди подршку и помоћ својих експерата у преговарачком процесу.

Подсетио је да је од 2015. године Словенија пружила техничку помоћ Србији код различитих поглавља и да је ангажовала преко 44 својих експерата.

Шарец је рекао да заједничке седнице две владе доприносе већој повезаности две земље и решавању питања и покретању заједничких пројеката.

Нагаси је своје задовољство што је седница одржана у Новом Саду, јер у њему, како је рекао живе бројне породице које су у прошлости дошле из Словеније.

Србија је, како каже, једина са којом Словенија у региону има овакве сусрете.

На састанку, пренео је, размењене су оцене и предлози где би могла да се побољша сарадња, са посебним нагласком на економију.

Указао је и на сарадњу српске и словеначке полиције у управљању миграцијама, као и
на потписивање Меморандума о сарадњи на подручју пољопривреде и руралног развоја,

То ће, према његовим речима, допринеће, како је рекао, преносу знања, искустава, српским институцијама у процесу преговора са ЕУ.

Шарец је указао да је Србија други највећи прималац словеначких инвестиција и изразио задовољство што јачају српске инвестиције у Словенији.

Такође је подвукао и на значај решавања отворених питања у спровођењу споразума о сукцесији.

“Србија је, као једна од наследница Југославије, важан партнер у спровођењу споразума о сукцесији. Укупна имплементација тог документа је за Словенију веома битна, јер се ради о испуњавању међународних обавеза”, рекао је премијер Словеније.

Подели на: