Најновије вести

Брнабић поручила Камберију: За Скупштину Србије не постоји устав Косова

Премијерка Србије Ана Брнабић поручила је народном посланику Шаипу Камберију да није у реду да се позива у Скупштини Србије “на устав самопроглашеног Косова, с обзиром да је посланик у парламенту земље која Косово и Метохију сматра својом територијом и из те позиције то мора да поштује”.

Брнабић је то казала на седници Скупштине на којој се расправља о иницијативи за промену Устава Србије, а као одговор на раније излагање Камберија који је рекао да члан 1 Устава Србије дефинише Србију као државу српског народа, што је проблематично са аспекта мањина и навео као боље примере, између осталог, “устав Косова у којем у ставу 2, члану 1, стоји да је Косово држава својих државаљана”.

“Није у реду да се позивате на устав Косова јер сте посланик Скупштине у земљи чија је то територија, то је наша покрајина и Ви то морате да поштујете. За овај Дом не постоји устав Косова, а независност су извојевали да никога ништа нису питали, ниједног свог грађанина”, казала је Брнабић.

Према њеним речима, “Устав такозваног Косова за њу има значај као када би она сама прогласила београдско насеље Карабурму за независну државу и написала устав”.

Иронично примећује да је Устав Косова толико валидан да и ако желе војску да направе морају да питају Србе, што нису учинили, чиме су показали колико поштују свој устав и колико је валидан

Наводи и да не жели да јој “такозвано Косово буде узор за било шта и у том смислу подсећа да са територије јужне српске покрајине нико није одговарао ни за један злочин над Србима”, укључујући и злочине над српском децом, затим злочине у Старом Гацко где је убијено 14 људи, али и Гораждевац где је двоје деце убијено, а четворо је рањено.

Премијерка подсећа да нико није одговарао ни за погром Срба 2004. године, као ни за уништавање цркви и манастира од којих се неки, како каже, и данас користе као јавни тоалети.

Посланик Камбери у одговору премијерки казао је да је могла да спомене и масовне гробнице у централној Србији у којима су пронађени посмртни остаци Албанаца као што су Петрово Село и Батајница.

Брнабић истиче да може да прича и о Батајници и Петровом Селу, као и другим местима и наглашава да јој је “бесконачн жао што су се те ствари дешавале”.

“Жао ми је свих убијених, њихових породица, свих несталих које и данас тражимо, али Србија је на територији централне Србије истражила апсолутно све гробнице за које смо добили податке од Приштине, Међународног Црвеног крста, све осим две за које у овом тренутку скупљамо додатне информације и које ћемо истражити”, казала је Брнабић.

Подсећа и да је у Србији, код Рашке у Кижевку пре две недеље завршена ешумација пронађених посмртних остататка и наводи да су позване породице идентификованих Албанаца 20. маја да одају почаст својим ближњима који су настрадали.

“То је пример како се ради и немојте то да злоупотребљавате. А могу да Вам кажем да Приштина ништа није урадила”, казала је Брнабић обраћајући се Камберију.

Наводећи да се у овом тренутку у Приштини у мртвачници налазе посмртни остаци 350 особа које Приштина не жели да идентифукује, Брнабић поручује Камберију да не жели да се такмици по тим темама са њим.

“Не манипулишите овим стварима”, поручила је премијерка посланику Камберију.

Подели на: