Најновије вести

Брнабић посланицима: Србија има најмању стопу смртности у овом делу Европе

Обраћајући се посланицима Скупштине Србије, на првој седници у ванредном стању, премијерка Ана Брнабић је истакла да Србија има најмању стопу смртности од коронавируса, од 1,9 одсто, у поређењу са земљама у овом делом Европе. Седница је почела минутом ћутања за све преминуле током епидемије коронавируса.

 

Брнабић је навела да је Србија трећа по броју урађених тестова на 100.000 становника, а очекује да ће данас већ бити на другом месту.”Данас када смо на силазној путањи епидемије, видимо да се стопа позитивних креће око 5,8 одсто у односу на укупан број тестираних. И када још увек не можемо да прогласимо победу, али имамо разлога да верујемо да ћемо то моћи уколико задржимо дисциплину и руковођење кризном ситуацијом, чини ми се да можемо да кажемо да смо успели у ономе сто смо зацртали”, рекла је Брнабић.

Истиче да је здравствени систем у Србији издржао, да никада није пао о поклекао, наводећи да је било капацитета за смештај свих заражених, лекарских тимова, респиратора, лекова…

“Нисмо морали да бирамо који ћемо живот спасити”, нагласила је Брнабићева.

Наводи и да су у великој мери сачувани животи најстаријих грађана, што је био један од циљева у овој борби, док је други циљ био очување здравственог система.

“Борили смо се срцем и знањем уз нашу струку за животе грађана уз огромну помоћ пре свега партнера из Кине, то треба рећи и не треба се тога стидети, остаћемо вечно захвални, али и партнера из ЕУ, који су се и сами суочавали са пандемијом и огромним људским зртавама, али и Русије, САД, УАЕ, Норвешке, Мађарске…”, рекла је Брнабићева.

Подвукла да је поносна на своју земљу и на то како се борила са пандемијом, као и на то где се данас налазимо и како смо се спремили за све оно што долази након пандемије.

“Поносна сам на наше грађане, наше институције, на тим који Влада Србије чини са председником Србије и на све наше стручњаке као и на наше лекаре и медицинско особље, здравствене раднике и на све који су били на првој линији фронта. Њима највећа могућа захвалност и у име целе владе”, захвалила је Брнабићева.

Подсетила да је први идентификовани случај у Србији био 6. марта ове године и тај случај је, каже, импортован из Италије, наводећи да је пре тога тестирано 58 људи који су имали симптоме налик ковиду 19.

Тестирање је почело 13.фебруара када се, каже, појавио први сумњиви случај и сви су били негативни. Навела је и да је први смртни случај био 20. марта.

Од 4. маја израда студије прокужености
Премијерка Ана Брнабић изјавила је да ће Медицински факултет Универзитета у Београду од 4. маја почети израду епидемиолошке студије о прокужености на узорку од 7.000 домаћинстава у Србији.

Брнабићева је на седници скупштине, која је поћела минутом чутања, чиме је одата пошта свим грађанима који су преминули од поседица коронавируса, казала да је Србија запоћела домаћу производњу тестова на антитела.

То ће радити Институт за примену нуклеарне енергије, рекла је Брнабићева и додала да ће први тестови бити спремни у року од месец дана.

Према њеним речима, у овом тренутку више земаља је затражило подршку од Србије, уколико будемо имали додатне количине тестова на антитела

“Србија је у бољем положају него богатије и развијеније земље”, рекла је Брнабићева.

Премијерка је на седници казала и да је вредност хуманитарних летова око два милиона евра.

Посланици о потврђивању ванредног стања и мерама Владе
Седници, са свега две тачке дневног реда, о којима се води обједињена расправа, не присуствује део опозиције која бојкотује рад парламента од јануара прошле године.

Посланици треба да се изјасне о потврђивању ванредног стања и о Предлогу закона о потврђивању уредаба које је влада уз потпис председника Републике донела за време ванредног стања, а којих је 44.

Представници Уједињене демократске Србије тражили су уочи седнице продужено време за расправу.

Подели на: