недеља, 19. фебруара 2023. | 10:56
Најновије вести

Брнабић са Палмером о односима Србије и САД,дијалогу Београда и Приштине…

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић састала се данас са замеником помоћника државног секретара и специјалним изаслаником америчког Стејт департмента за Западни Балкан Метјуом Палмером са којим је разговарала о стању билатералних односа, наставку дијалога Београда и Приштине, односима у региону Западног Балкана, као и о економској сарадњи две земље.

 

Састанку је присуствовао и амбасадор Сједињених америчких држава у Републици Србији Ентони Годфри.

Премијерка Брнабић истакла је да је један од спољнополитичких приоритета Србије унапређење свих области сарадње и интензивнији билатерални односи са САД.

”Наш интерес је интезивирање политичког дијалога и посета на највишем нивоу и надам се да ћемо ове године имати прилике да обележимо 140 година од успостављања дипломатских односа” нагласила је Брнабић.

Брнабић је истакла да је дијалог са привременим институцијама у Приштини у фокусу владе, али да је неопходно да се ствари које су раније договорене у оквиру дијалога, пре свега Заједница српских општина, спроводу у дело.

”Београд је испунио све своје обавезе и очекујемо да видимо и то са друге стране, како би дијалог имао смисла. Једна од њих је и питање проналажења и идентификације несталих лица и у потпуности смо посвећени потпуном решавању тог питања” рекла је председница владе.

Палмер је подвукао да САД снажно подржавају дијалог који се води под окриљем ЕУ и улогу специјалног изасланика ЕУ Мирослава Лајчака и похвалио је окренутост Београда и председника Александра Вучића разговорима са Приштином.

”Београд ће наставити да се залаже за постизање одрживог компромиса у дијалогу са Приштином, уз заштиту интереса тамошњих Срба, као и очување државних и националних интереса наше земље” истакла је премијерка.

Двоје саговорника је разговарало и о свеукупној регионалној ситуацији и сагласили се да су мир и стабилност на Западном Балкану од суштинске важности за политички и економски напредак целог региона.

Помоћник заменика државног секретара Палмер нагласио је да је један од приоритетних интереса САД стабилност и безбедност Западног Балкана и похвалио улогу Србије у регионалним иницијативама, које ће у знатној мери подићи квалитет живота свих грађана у региону, али и додатно унапредити и оснажити регионално економско повезивање.

Такође, истакнуто је да ће фокус активности САД у Србији бити на инвестицијама у инфраструктури, и улагања у обновљиве изворе енергије. Палмер је указао на потребу да се осигура да медијско окружење омогући да се чују различита мишљења.

Специјални представник Стејт Департмента за Западни Балкан Метју Палмер и специјални представник Европске уније за дијалог Београда и Приштине и друга регионална питања Западног Балкана Мирослав Лајчак разговараће данас са председником Србије Александром Вучићем.

Подели на: