Најновије вести

Брнабић: Срби су данас јачи фактор на КиМ, јер су јединствени

Премијерка Ана Брнабић рекла је представницима Срба на КиМ да су своје разлике оставили са стране и да су се заједно изборили да буду озбиљан политички фактор.

 

Премијерка Ана Брнабић изјавила је да су Срби данас јачи фактор на КиМ него небројено пута раније, пре свега зато што су јединствени.

Након састанка Брнабићеве и директора Канцеларије за КиМ Марка Ђурића са представницима Срба на КиМ, рекла је да им је захвална јер су своје разлике оставили са стране, што се заједно боре и што су се заједно изборили да буду озбиљан политички фактор који тражи уважавање.

“Без тог уважавања они неће подржавати никакве привремене владе у Приштини. Срби су захваљујући свом јединству и подршци председника Александра Вучића и целе Владе освојили десет од десет могућих мандата и одлучили да не подрже формирање владе у Приштини”, истакла је Брнабићева.

Додала је да су са представницима Срба разговарали и о економији, односно о плану “Србија 2025” којим је за конкретне пројекте, економско оснаживање и бољи живот на КиМ опредељено 150 милиона евра.

Према њеним речима, представници Срба су обавештени и о разговорима са страним партнерима, попут пројекта авио-линије БеограђПриштина, која ће да иде у прилог бољој економији и стабилнијем региону.

“Разговарали смо и о увођењу железничког саобраћаја, али и важном ауто-путу мира на коме радимо са партнерима из ЕУ, а који би ишао од Ниша, ка Мердарима, па кроз КиМ до Тиране и луке Драч. То је важан пут за Ниш, Топлицу, КиМ, али и повезивање са партнерима. Надам се да ћемо почети да га градимо до краја 2020”, рекла је премијерка.

Упитана колико на економски развој, али и све друге планове утичу таксе, Брнабић је поновила да због њих Србија губи милион евра дневно.

“Таксе су реално услов за било какву озбиљну привредну сарадњу. Ми смо чинили уступке да би доказали да желимо да будемо конструктивни, па смо тако потписали регионални роминг док су таксе на снази, али то је било важно и за наш народ на КиМ. Не постоје никакви озбиљни разговори пре укидања такси”, рекла је председница владе.

“У спору Телекома и Н1 све речено, нема цензуре”

Председница владе рекла је да је у спору између Н1 телевизије и Телекома Србије све речено и да је истина јасна.

“Ја сам се умешала онда када је то постало политичка кампања и када је речено да се ради о цензури, а у ствари ради се о комерцијалном договору. Није на мени да процењујем да ли је фер или није”, рекла је Брнабићева.

Премијерка је на инсистирање новинарке Н1 оценила да је понуда “Телекома” да се Н1 бесплатно емитује до потписивања новог уговора, фер, али да се пре свега ради о преговорима између две компаније око комерцијалног уговора, а не о слободи медија.

“Ваши власници су прекинули дијалог. Ако је јавни интерес, зашто се не договоре, али немојте да говорите да је то питање слободе медија или јавног интереса већ новца”, рекла је Брнабићева новинарки Н1.

Подели на: