Најновије вести

Брнабић: Србија цени став Румуније у вези са КиМ

Премијерка Ана Брнабић састала се у Букурешту с румунским колегом Николајем Чуком и оценила да две земља настављају да јачају свеукупну билатералну сарадњу и политичке односе.

 

 

 

Настављамо да јачамо свеукупну билатералну сарадњу и политичке односе, а како бисмо економску сарадњу подигли на још виши ниво, радићемо на пројектном повезивању и повезивању привредних комора две земље”, написала је премијерка на налогу на Инстаграму.

Истакла је да Србија веома цени и да је захвална Румунији на принципијелном ставу поводом Косова и Метохије.

“Мир и стабилност су наш циљ. Част би ми била да Вас угостим у Србији и надам се скорој посети”, написала је премијерка Брнабић.

Посету Букурешту, Брнабићева је наставила учешћем на Минхенском састанку лидера на којем се, како су навели организатори, разговара о последицама руског напада на Украјину.

Ана Брнабић ће учествовати и на округлом столу који се тиче повезивања на Западном Балкану.

На том састанку ће, поред премијерке, бити специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак, специјални изасланик Немачке за Балкан Мануел Сарацин, високи представник у БиХ Кристијан Шмит, министарка спољних послова Словеније Тања Фајон и други.

Минхенски састанци лидера су посебан формат Минхенске безбедносне конференције на којима се разговара о актуелним изазовима и међународној безбедносној политици.

Састанци се одржавају једном или два пута годишње у престоницама широм света. Прошли је организован у Вашингтону, а ово је први пут да се догађај одржава у југоисточној Европи.

Брнабићева је посету Букурешту започела јуче састанком са привредницима. Трговинска размена Србије са Румунијом прошле године је била већа од две милијарде евра.

Подели на: