Најновије вести

Брнабић: Србија сарађује са ОЕБС-ом око избора

Председница Владе Србије Ана Брнабић поручила је да Србија сарађује са ОЕБС-ом, односно ОДИХР-ом, о изборним услова од 2017. године и да та сарадња није уступак ни опозицији ни међународној заједници.

 

Ми не радимо у интересу опозиције, већ грађана. Када се ти интереси поклапају, онда очигледно радимо у интересу опозиције”, рекла је Брнабић новинарима у Луксембургу.

“Мислим да је смешно и бесмислено да неко каже да то радимо због нечијих ултиматум”, истакла је Брнабић и подсетила да Србија сарађује са ОЕБС-ом, односно ОДИХР-ом од 2017. године, у оквиру трогодишњег програма, на побољшању изборних услова у Србији.

Додала је да се с мисијом ОДИХР-а видела почетком августа у влади, да су договорене конкренте ствари, између осталог и да им влада пошаље Закон о централном регистру становништва, који је већ усвојен: “Ми смо то сутрадан послали, нисмо још добили коментаре, а спремни смо и да га изменимо уколико имају неке коментаре који су значајни”.

Како је рекла, договорено је и да се формира радна група, коју сада води министар Небојша Стефановић, те да се наставе обуке с РИК-ом и да се организује конференција о равноправности полова у контексту избора и изборних листа: “Радимо свакодневно с њима од 2017. године, радна група је формирана да би координација ишла још ефикасније, а они ће доћи и у мисију која ће још једном анализирати стање и видећемо шта ћемо даље урадити”.

Одбацила је спекулације да пристанак на одређене захтеве ОЕБС-а представља некакав уступак опозицији: “Можда нисмо све што смо до сада радили од 2017. године искомуницирали. Сада смо само формирали радну групу да би та координација ишла боље”. Она је истакла да је Закон о централном регистру донела влада, на сопствену иницијативу, како би био уређен бирачки списак, направљена електронска управа, држављанство пренето у електронски облик, те истиче да ултиматум опозиције није био да се среди бирачки списак, те да су то могли и сами да ураде.

“Данас нама причају о улитиматумима, а они нису ништа урадили, Ми смо једини несто радили”, рекла је Брнабић.

Истакла је и да нису тачне спекулације да је влада нешто радила под међународним притиском, јер је почела сарадњу са ОДИХР-ом још 2017. године, када још није било говора о изборима.

“Ово није сукоб између Београда и Загреба већ фашизма и антифашизма”

Ако је једном режиму прихватљиво да табла на којој пише усташки поздрав “За дом спремни” стоји у некадашњем усташком логору Јасеновцу или у близини њега, онда ниједна протестна дипломатска нота не може да им промени мишљење, изјавила је председница Владе Србије Ана Брнабић.

Она је тако у изјави српским новинарима у Луксембургу прокоментарисала последњи спор између Србије и Хрватске, истичући да се “не би више уплитала у ноте” јер оне, како каже, уводе у врзино коло у којем се не види јасна слука о томе шта се десило.

“Десило се то да је наша делегација, млади кадети, ишла да ода почаст жртвама у Јасеновцу, једном од највећих стратишта током Другог светског рата у Европи. Ово није сукоб између Београда и Загреба, Србије и Хрватске, него сукоб између фашизма и антифашизма”, рекла је Брнабић.

Она истиче да, ако је једном режиму, било ком у Хрватској, прихватљиво да табла на којој пише “За дом спремни”, који је усташки и нацистички поздрав, онда ниједна протестна нота не може том режиму да промени мишљење.

Брнабићева је рекла да је и данас у Луксмебургу речено каква опасност прети од релативизације историје. “Каква опасност прети када неко у Европи користи слободно на својим државним церемонијама и спортским догађајима поздрав уз који је клао децу и палио недужне људе и породице затворене у црквама, поздрав који је симбол исто као што је ‘зиг хајл’ симбол нацистичке Немачке, тако је поздрав ‘За дом спремни’ симбол усташке НДХ. Ако је неком режиму прихватљиво да има такву таблу и да не пусти неког да ода пошту жртвама на неком стратишту, никаква протестна нота не може да им скрене пажњу”, рекла је Брнабић.

Она је навела да више о томе неће расправљати са Хрватима јер је, додаје, њена позиција јасна, искрена и на њу је поносна. “Моја позиција је позиција борбе против фашизма, сећања на жртве и борце, слободне Србије, слободне Хрватске, слободне Европе, борбе против фашизма и угњетавања људи”, рекла је Брнабић.

Подели на: