Најновије вести

Брнабић: Србија своју слободу и независност цени и воли више од свега

Србија се налази пред значајним политичким и безбедносним изазовима, не само због односа са Приштином и врло сложених односа у региону већ због чињенице да су на територији наше земље испреплетани вишеслојни интереси различитих актера, светских и европских сила, великих и моћних земаља, поручила је председница Владе Србије Ана Брнабић на комеморацији жртвама стратишта у Јајинцима током Другог светског рата.

 

 

на Брнабић је, предводећи државну церемонију посвећену десетинама хиљада страдалих током окупације Београда у Другом светском рату, нагласила да свет из дана у дан постаје геополитички, технолошки, здравствено и климатски све комплексније место, а да Србија своју слободу и независност цени и воли више од свега.

Припремила Драгана Биберовић
“Безбедносни изазови су вишеструки, различити, међусобно испреплетани. Чини се да је земљама каква је Србија, онима који своју слободу и независност цене и воле више од свега, своје суверено право да одлучују за себе не замерајући се никоме, али јасно бирајући свој пут, тај пут данас тежи, изазовнији него у било ком тренутку након Другог светског рата”, оцењује Брнабићева.

Додаје да идеали и вредности оних који су пали током Другог светског рата настављају да нас воде у тој тешкој борби.

“Руководство Србије на челу са председником Александром Вучићем врло добро зна и показује да они који су овде пали нису гинули узалуд. Бранећи независност, слободу и интересе Србије, следимо примере предака и исписујемо још једно поглавље у слободарској историји наше земље”, поручила је премијерка.

Додала је да отварамо ново поглавље у коме је Србија чланица уније европских држава, за коју каже да је највећи и најуспешнији мировни пројекат у историји човечанства, без обзира на све изазове са којима се суочава.

Стране дипломате полажу цвеће
Стране дипломате полажу цвеће
Истакла је да је Србија земља са пријатељима и партнерима и на истоку и на западу.

“Србија је земља победник у областима у којима је кроз историју ретко побеђивала – у економији, броју инвестиција, стопи незапослености, технологији, иновацијама, огромној вери у себе, своје људе и своју будућност”, рекла је премијерка.

Брнабићева која је положила венац на стратиште у Јајинцима и уписала се у Спомен-књигу је нагласила да настављамо самоуверено да чувамо антифашитичке вредности.

“Пламен слободе Србије наставља и наставиће вечно да живи”, навела је Брнабићева на обележавању Дана сећања на страдање Срба, Рома и Јевреја у Јајинцима.

Поручила је да треба да будемо поносни на нашу историју и Србију, да баштинимо сећања на претке, одбацујући сваки покушај ревизије историје.

Чекић: Нацизам је идеологија која не сме имати следбенике
Окупљенима се обратио и председник Удружења “Јасеновац” Милинко Чекић, који је преживео усташки логор.

“Ропство то је ћутање рекао је (Добрица) Ћосић у књизи ‘Деобе’. Подсећа да о злочину треба говорити, истину не прећуткивати. Наше удружење чува успомену на жртве фашизма и нацизма да бисмо поручили да су фашизам и нацизам велико зло које дели људе по раси вери и нацији и да је то идеологија која не сме да има будућност и следбенике”, поручује Милинко Чекић.

Комеморацији су присуствовли министри, представници страних амбасада, Српске православне цркве и других верских заједница.

Подели на: