Најновије вести

Брнабић: Сто дана рада Владе обележили напади на Србе на КиМ , формирање ЗСО је услов свих услова

Премијерка Србије, Ана Брнабић је у Лебану, где са својим кабинетом представила тромесечни извештај о раду, изјавила да је оно што је обележило 100 дана рада владе – усвајање бужета, који је развојни, посвећеност енергетици, усвајање правосудних закона, стална нестабилност и провокације и напади на Србе на КиМ.

 

 

Премијерка је рекла и да су првих сто дана Владе обележиле четири велике целине, али и сталне провокације, напади на Србе на КиМ и ,,тешки дани које је на себи изнео” председник Александар Вучић.

Нагласила је да су првих сто дана Владе обележиле четири велике целине, али и сталне провокације, напади на Србе на КиМ и ,,тешки дани које је на себи изнео” председник Александар Вучић.

Истакла је да се прва велика целина односи на буџет, а друга на енергетику, односно како смо се суочили са енергетском кризом.

Према њеним речима, трећа велика целика односи се на владавину права, као и привођење процеса уставних реформи.

Четврта целина представља сталну нестабилност и провокације, напади на Срби на КиМ, као и сто тешких дана које је на себи изнео Вучић, а који су се одразили и на рад Владе.

,,Биће обезбеђено више инвестиција”

Председница Владе изјавила је и да ће држава изменама Закона о планирању и изградњи, укинути конверзију права коришћења у право својине над грађевинским земљиштем уз накнаду, што ће додатно повећати ниво инвестиција у Србији.

,,Када решимо проблем конверзије, биће обезбеђен већи ниво додатних инвестиција, па чак и од постојећих инвеститора у Србији, да не доводимо нове, а преговарамо и са новима, као и са новим инвеститорима за улагање у овај део земље (југ)”, рекла је Брнабићева.

Истакла је и да у Србији немачки инвеститори запошљавјау 80.000 људи, као и да је 95 одсто њих рекло да би поново инвестирало у нашу земљу и ширило пословање.

Просечне плате на крају прошле године премашиле 700 евра

Премијерка је изјавила да су просечне плате на крају прошле године премашиле 700 евра.

Додала је да су увећане за 115 одсто за последњих 10 година, да су повећане плате у јавном сектору, у војсци, као и пензије, и да су јавне финансије стабилне.

БДП Србије достигао рекордних 60,3 милијарде евра

Брнабић је рекла да је БДП Србије достигао рекордних 60,3 милијарде евра, а пре 10 година био је 33,7 милијарди.

Стране директне инвестиције прошле године биле су рекордне 4,4 милијарде евра, истакла је премијерка.

Из буџета издвојено 550 милијарди динара за инвестиционе пројекте

За 100 дана рада владе завршени су преговори са ММФ о стенд бај аранжману који ће учврстити финансијску стабилност, а из буџета је издвојено 550 милијарди динара за инвестиционе пројекте, изјавила је председница Владе.

,,Нисмо осетили енергетску кризу у Србији, имамо довољно и електричне енергије и гаса, ЕПС извозио струју у децембру и јануару,” изјавила је Брнабић.

Привели смо крају измене Устава у области правосуђа

Премијерка је у обраћању рекла да су ривели крају измене Устава у области правосуђа, и да ће ово остати једна од најважнијих тековина наше власти да у Србији имамо највише стандарде независности правосуђа.

Формирање ЗСО је услов свих услова

Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је да је формирање Заједница српских општина онако како је дефинисано Бриселским споразумом ,,услов свих услова”.

Она је одговарајући на питања новинара у Лебану, где се обележава 100 дана рада владе, рекла да ако се не признаје тај споразум, ко ће грантовати да ће се иједан други споразум поштовати.

Не постоји интерес Приштине да се формира ЗСО, али за мене ни жеља да се имплементирају потписани споразуми. То је услов свих услова, али не онаква како је замишља нека НВО из Србије, са КиМ или било који политичар, већ ЗСО у складу са споразумима из 2013. и 2015. године”, рекла је Брнабић.

Она је подсетила да ће у априлу бити 10 година како је потписан први Бриселски споразум и додала да је спровођењуе споразума нешто сасвим природно и што се очекује.

На питање новинара како ће изгледати ЗСО и да ће, како се може чути, обухватити само четири општине на северу или све, премијерка је објаснила да Управљачки тим треба да дефинише ствари у вези са ЗСО, као и да свако кога интересује како ће да изгледа треба да погледа споразуме.

“Не бих се тиме бавила на овом месту и на овај дан. Шта год да кажем, неко ће злоупотребити и искористити супротно интересима нашег народа. Имате споразуме, погледајте их, уз то треба да постоји Управљачки тим који треба да дефинише те ствари, нема потребе да причам на овом месту о томе”, рекла је премијерка.

Нагласила је и да јој је сада занимљиво да посматра развој догађаја, када се виде отворене претње Приштине партнерима који инсистирају на поштовању споразума.

Подсетила је да ће у априлу бити десет година како је потписан први Бриселски споразум, додајући да је његово спровођење “нешто сасвим природно и што се очекује”.

,,Санкције Русији услов за наставак евроинтеграција”

Брнабићева изјавила да нема убрзања европског пута Србије, отварања нових поглавља и кластера у приступним преговорима зато што је, према њеном мишљењу, ” услов свих услова” за наставак европских интеграција увођење санкција Руској Федерацији.
“Направили смо велике кораке и помаке. То говоре и два извештаја о напретку ЕК. Ти извештаји свим земљама чланицама ЕУ, дају препоруку да се отворе Кластер три у преговорима са Србијом. Ро се још увек није десило. Тај део смо ми завршили, чека се ЕУ”, рекла је премијерка.

Подели на: