Најновије вести

Брнабић: Упркос изазовима настављамо сарадњу у региону

Председница Владе Ана Брнабић поручила је да регион – упркос свим неразумевањима, различитим приортитетима и шватањима – наставља да се повезује и сарађује.

 

Ана Брнабић је на отварању Дигиталног самита у Палати “Србија” рекла да политички моменат свакако није најбољи за регионални самит, а још мање за потписивање нових регионалних споразума.

Габријел: Доказ јаке политичке воље

Европска комесарка за дигитално друштво и економију Марија Габријел рекла је да је потписивање регионалног споразума о ромингу доказ да у Србији и региону постоји јака политичка воља за дигиталну трансформацију целог Западног Балкана.

Габријел је истакла да је српска влада учинила много тога на поштовању и реализацији договора са Самита “ЕУ-Западни Балкан” који је одржан у Софији прошле године.

Честитала је Србији на напору за припремање првог Нацрта регионалног споразума, похвалила напоре свих учесника и домаћина Самита.

“Али, будућност региона, најпре младих људи на овим просторима, зависи од тога да управо у овако тешким и комплексним ситуацијама, донесемо политичку одлуку да ћемо стабилност региона даље градити, а не даље урушавати”, рекла је Брнабићева.

Истакла је да је једна од ствари које ће облежити овогодишњи Дигитални самит потписивање Регионалног роминг споразума, али и додала да је то за Србију била тешка одлука у време када су од стране Приштине, сада већ више од четири месеца, на снази таксе од 100 одсто на производе из централне Србије и БиХ.

Таксе, рекла је, представљају мере које не одговарају времену у коме живимо и духу сарадње који покушавамо да промовишемо, заједно са нашим партнерима, пре свега из ЕУ.

Навела је да су таксе директно кршење ЦЕФТА споразума који је основа свих даљих регионалних односа и сарадње.

Како је рекла, најлакше, истовремено и политички најатрактивније и најпопуларније, било би да смо одбили да потпишемо тај важан и свакако добар и користан споразум (о ромингу) и за наше грађане и за привреду у региону, до тренутка када поново имамо успостављену регионалну сарадњу по питању слободне трговине и поштовање раније потписаних кровних споразума.

“Али, одговорна политика, а посебно у комплексним временима, не значи да радите лаке и популарне ствари. Управо супротно: значи да преузимате одговорност за тешке одлуке, да не калкулишете, не бежите од изазова и проблема, него им идете у сусрет”, истиче Брнабић.

Према њеним речима, регионални споразум о ромингу није само документ који дефинише како ће се понашати телекомункациони оператери у региону, већ много више од тога.

“Из угла Србије, он показује мапу пута коју треба да следимо: а то је више сарадње и више договора, више међусобног разумевања у интересу свих грађана који живе у овом региону”.

“Идемо ка будућности о којој сањамо”

Потписивањем овог регионалног споразума идемо, корак по корак, па и ако некада паднемо, ка тој другачијој будућности о којој сањамо, додала је премијерка.

“Будућности у којој је незапосленост у региону испод пет одсто, у којој су плате веће јер је већа понуда радних места, у којој млади имају квалитетно образовање које им пружа могућности за остварење свих њихових снова, у којој инвеститори долазе код нас не зато што смо јефтини, већ зато што смо ефикасни, иновативни и креативни”, навела је Брнабићева.

Како је истакла, мисли да то није утопија и да нас самит води један корак ка том циљу.

“Економски, овај самит је важан да би показао да наш регион прати и време, и трендове, у којима живимо”, истиче председница Владе.

Према њеним речима, Дигитални самит важан је из неколико разлога: политичких, друштвених и економских.

“Данас из Београда шаљемо поруку свету да, упркос свим изазовима, упркос неразумевањима, различитим приоритетима, шватањима ствари и догађаја, настављамо да радимо на регионалном повезивању, регионалној сарадњи, имплементацији раније договорених споразума и преузетих обавеза, и отварању нових перспектива”, поручила је премијерка.

Такође, да ћемо дати све од себе да нашим партнерима у иностранству покажемо да јесмо стабилан и предвидив партнер, а нашим грађанима, да смо озбиљни и одговорни, нагласила је она.

“Младима, да овај регион има другачију, бољу перспективу. Да им дамо сигнал да смо одговорнији и да треба да остану овде и своју будућност не траже и не граде негде другде.

Време промена

Брнабићева је нагласила да живимо у времену великих промена.

“Дисруптион (или у преводу “промене”, “ремећење”) је израз који најбоље осликава четврту индустријску револуцију и дигитализацију. А ми у региону смо навикли на промене, на неред, на честе нестабилности. И сада је време да то, што је деценијама била наша мана, искористимо као нашу највећу предност: сналажљивост, креативност и способност да се брзо прилагодимо новим ситуацијама и приликама”, поручила је премијерка.

Влада Србије поставила је дигитализацију и образовање као своје апсолутне приоритете како би искористили све шансе које нам се данас пружају.

Брнабићева подсећа да радимо на реформи образовања како би наши грађани имали неопходна знања и вештине да равноправно са било ким у свету учествују у дигиталној економији.

Дигитализација – нова парадигма развоја Западног Балкана

Помоћница администратора УНДП-а и директорка УНДП Регионалног бироа за Европу и Заједницу независних држава Мирјана Шпољарић Егер честитала је Србији на снажном партнерству у дигиталној трансфомрацији.

Истакла је да УНДП подржава промене и развој дигитаних решења за државе, грађане и привреду, као и да млади стекну нове дигиталне вештине.

Такође, влада ради на дигитализацији државне управе, односно на увођењу електронске управе, јер је то најбољи одговор на то како да имамо ефикасну и транспарентну управу, и најбољи алат за борбу против корупције, истиче премијерка.

“Радимо на дигитализацији привреде и стварању позитивног пословног окружења у коме компаније из Србије могу равноправно да се такмиче са било ким у свету. Наша визија је да Србија, својим знањем и својом креативношћу, побеђује на светском тржишту”, каже Брнабићева.

“Позив на прагматизам”

Наводи да ће се током ова два дана разменити искуства и знање у овим областима.

Брнабићева додаје да би најсрећнија била када би самит, поред размене искуства у области дигитализације и образовања и прављења контаката, од којих ћемо сутра сви имати користи, био позив на рационалност и прагматизам, у интересу свих наших грађана.

“Коначно, искрено желим да се захвалим нашим иностраним партнерима, из ЕУ и посебно људима из Европске комисије, пре свега комесарки Марији Габриел и њеном тиму, на труду, раду, подршци и разумевању.

Због наших грађана и привреде, али и због наших партнера из иностранства, Србија је одлучила да, још једном, без обзира на политичку тежину тренутка, да пуни допринос, и још једну шансу, изградњи интегрисаног, повезаног и стабилног региона, закључила је Брнабићева.

Навела је да је реч о доста тешком и трновитом путу, али да он, ако смо паметни, може да нас одведе у бољем смеру”.

Чадеж: Пишемо нову страницу историје

Министри региона који су потписали Споразум о ромингу исписују нову страницу историје која ће укинути неповезаност, баријере и зидове на Западном Балкану, и говорити о повезаности, поручцио је данас председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж.

“Нећемо говорити језиком нетолеранције, већ ћемо заједнички ковати будућност. Ово је главна порука коју треба да пренесемо”, рекао је Чадеж на Дигиталном самиту Западног Балкана.

Најавио је да ће Регонална комора могућити такмичење за иновативне компаније и тражиће се дигитална решења за слободну трговину и олакшање годишњих програма за регионални економски простор.

Позвао је све компаније, а нарочито оне у региону, да се прикључе.

“За нас је најбољи успех да направимо профит, да имамо добит у једном снажном јединственом региону”, поручио је Чадеж.

Џао: Србија показала лидерство и одлучност да сарађује

Генерални секретар Међународне уније за телекомуникације Хулин Џао поручио је да Београд потписивањем Споразума о ромингу у региону показује лидерство и политичку одлучност да сарађује и напредује.

Према његовим речима, у претходном периоду у Србији је у области информационог и телекомуникационог развоја много тога остварено, упркос бројним изазовима.

Навео је да се Србија, према статистици и критеријумима његове организације, од 193 члана увек налазила у првих 50.

Брегу: У региону постоји жеља да се пређе с речи на дела

Регионални споразум о ромингу је јасан знак политичке воље и посвећености свих лидера регионалној сарадњи, поручила је председница Савета за регионалну сарадњу Мајлинда Брегу.

Истакла је да успешна примена споразума не подразумава само даље смањење до нуле цене роминга до 2021. већ подразумева и да ће грађани у региону имати фер и једнак третман.

То је, додаје, са економског становишта велика ствар за свих шест економија, као и за привлачење туриста у овај регион.

“Непотпуни смо једни без других”, каже Брегу и цитира писца Салмана Руждија да “ако верујемо у Европу тренутак је да устанемо и да се пребројимо”.

Нагласила је да је дигитална агенда један од стубова регионалног економска простора која је донета пре две године у Трсту.

“Живимо у високо дигиталном свету, технологија је ту и све што жлелите да сазнате само вам је један клик далеко”, рекла је Брегу и додала да се тиме мењају односи међу људима, као и међу послодавцима.

Начелник Директората за Јадран у Европској инвестиционој банци Мигуел Моргадо рекао је да земље Западног Балкана имају велике могућности за достизање дигиталног друштва и привреде у складу са дигиталном агендом, као и јединственог дигиталног тржишта.

Нагласио је да дигитализација у региону може да се развије у свим секотрима да зато треба развити нове пословне моделе.

“Државе ЗБ могу да имају велике користи од овог процеса. Ту су најважније две ствари за будуће инвестиције: дигитална писменост и приступ дигиталним технологиама, као и високотехнолошка безбедност како би се обезбедиле поуздане комуникације и да се избегне кршење приватности”, навео је Моргадо.

Кнудсен: Искористити потенцијале дигиталне трансформације

Генерални секретар Организације за економску сарадњу и развој Урлих Вестергард Кнудсен поручио је да дигитализација може да буде један од најважнијих покретача за одрживи развој и да владе Западног Балкана морају да омогуће пуну искоришћеност потенцијала дигиталне трансформације.

“Делимо амбицију да обезбедимо свеобухватни раст на Балкану и да подстичемо сарадњу кроз партнерство са економијама Западног Балкана”, рекао је Кнудсен.

Додао је да дигитална револуција долази заједно са огромном перспективом за цео регион, али да она не долази без изазова, међу којима је и промена “равнотеже и пејзажа| у области економије, политике и друштвених односа”.

Подели на: