Најновије вести

Брнабићева и Донфридова о сарадњи, дијалогу Београда и Приштине и европским интеграцијама

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић састала се са помоћницом државног секретара САД за Европу и Азију Карен Донфрид. Разговарале су о билатералној сарадњи две земље, дијалогу Београда и Приштине, регионалној сарадњи и процесу европских интеграција.

 

 

Ана Брнабић је у разговору истакла да су процес европских интеграција и очување регионалног мира и стабилности од кључног значаја за Србију и да су мир и стабилност суштински важни за будућност Западног Балкана.

Говорећи о важности регионалне сарадње, Брнабићева је истакла иницијативу Отворени Балкан као добар пример повезивања свих грађана региона и пре свега младих.

“Србија је посвећена наставку реформи у области владавине права, а најважнији део тог посла урађен је усвајањем уставних амандмана у јануару ове године, што представља предуслов за јачање независности и самосталности судија и тужилаца”, рекла је премијерка.

Додала је да је влада посвећена наставку дијалога и отвореној комуникацији са организацијама цивилног друштва и представницима медија.

Помоћница државног секретара Карен Донфрид честитала је на добрим економским резултатима Србије.

Закључено је да је даље јачање и унапређење економске сарадње од важности за обе стране, као и да су америчке компаније и инвестиције важне за Србију, нарочито у области ИТ и нових технологија.

Председница владе нагласила је да је Србија отворена и спремна за наставак дијалога са Приштином и подсетила да Приштина још није урадила ништа на формирању Заједнице српских општина што је било договорено Бриселским споразумом још пре девет година.

Брнабићева је у разговору истакла добру сарадњу и комуникацију са КФОР-ом, која је нарочито важна за Србе који живе на Косову и Метохији.

Карен Донфрид је рекла да САД подржавају наставак дијалога Београда и Приштине и додала да САД снажно подржавају процес европских интеграција региона.

Брнабићева и Донфридова разговарале су и о актуелним геополитичким темама.

Са помоћницом државног секретара САД за Европу и Азију претходно се састао председник Србије Александар Вучић.

Подели на: