Брнабићева и Хан о европском путу Србије, дијалогу, региону

Премијерка Србије Ана Брнабић разговарала је са европским комесаром за проширење Јоханесом Ханом и истакла да Србија остаје посвећена интегрисаном и стабилном региону, али да није фер инсистирање на потписивању других споразума када Приштина не поштује неке од основних регионалних споразума. Хан је поручио да разуме љутњу Србије због наметања такси на робу из централне Србије од стране Приштине и додао да је ЕУ покушала да утиче да се оне укину.

 

Ана Брнабић је после састанак са европским комесаром Јоханесом Ханом рекла да су основне теме биле европски пут Србије и шта држава чини у смислу реформи, регионалног повезивања и сарадњи, “свему ономе што је у оквиру Берлинског процеса, а што треба да доведе до интегрисанијег и стабилнијег региона”.

Ана Брнабић наводи да Влада Србије коју предводи не утиче на уређивачку политику ниједног медија и истакла да слобода медија у Србији постоји.
“Сви медији могу да искажу своје ставове, да критикују власт, председника, што најчешће и раде. Постоје и медији који сматрају да Влада ради добар посао и они који мисле да не ради добро, али и једни и други имају простора да то јасно кажу и да се то ни на који начин не санкционише”, рекла је Брнабић.

Додаје да увек и на све догађаје позивају све медије и одговарају на сва питања која су постављена.

Када је у питању регионална сарадња, Брнабићева је навела да су разговарали и о регионалном роминг споразуму, који је важан за грађане и привреду.

“Ми имамо одређену дозу резерве према регионалном споразуму, који долази у тренутку у којем Приштина и даље инсистира на кршењу Цефта споразума, таксама према производима из централне Србије и БиХ од 100 одсто”, навела је премијерка и захвалила Хану и свима из Европске комисије што су недвосмислено позвали Приштину да повуче ту одлуку о таксама.

Додаје да, нажалост, Приштина и даље инсистира на таксама које су сметња и свим осталим регионалним иницијативама.

“И министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић, и председник Србије Александар Вучић, и ја смо поновили да је Србија посвећена регионалној сарадњи. Наш став је да нема регионалне безбедности, економског просперитета за било коју земљу региона без регионалне повезаности и стабилности”, истакла је Брнабићева и додала да се из тог разлога разматрају начини на који Србија може да потпише тај споразум.

Додаје да није фер инсистирање на потписивању других споразума када Приштина не поштује неке од основних регионалних споразума.

“Мислим да није фер да имамо даље инсистирање на потписивању регионалних споразума када се неки од основних регионалних споразума не поштују од стране Приштине”, навела је премијерка и додала да Србија остаје посвећена региону који је снажан, интегрисан и који пружа свим грађанима другачију перспективу будућности.

Како је навела, разговарало се највише о реформама у области владавине права, а много мање у области економије, где се структурне реформе настављају и иду доста добро у области јавне управе, где Србија од ЕУ има секторску буџетску подршку у висини од 80 милиона евра.

Брнабићева је истакла да су реформе у области владавине права најкомплексније, те да је владавина права једна од области у коју се улаже највише напора.

“Посебно смо се дотакли и медијске стратегије и похваљен је начин на који смо ми у оквиру једне широке радне групе завршили нацрт медијске стратегије, завршили јавну расправу и процес добијања коментара. Мислим да смо добили преко 250 коментара на нацрт медијске стратегије, које сада гледамо како да уклопимо у финални нацрт”, рекла је премијерка и додала да се нада да ће до краја априла бити завршен финални нацрт на седници Владе, са коментарима Европске комисије.

Навела је да су разговарали и о уставним променама и додала да очекује да ће током пролећног заседања Скупштине Србије и уставни амандмани бити на дневном реду.

Најавила је да ће се од 8. априла у Београду одржати Међународна недеља цивилних друштва, као и да ће 4. априла главни град Србије бити домаћин дигиталног самита Западног Балкана.

Захвалила је ЕУ и Аустријској развојној агенцији на свој подршци коју су пружили за обнову Голубачке тврђаве.

Јоханес Хан је, након састанка са премијерком Србије Аном Брнабић, изјавио да је бриселски дијалог важан, али да није све када су у питању евроинтеграције Србије и истакао да му је жао што је дијалог замрзнут.

“Нема разлога и била би грешка да се све заустави зато што је тренутно дијалог у застоју због познатих разлога. Ја сам захвалан што српска страна то добро разуме”, рекао је Хан на конференцији за штампу и додао да је оптимистичан по питању рада на процесу евроинтеграција Србије.

Додао је и да избори у Европском парламенту немају велики утицај на евроинтеграције Србије, јер се он води на административном нивоу и захвалио министарки Јадранки Јоксимовић и њеном тиму што готово свакодневно раде на свему што је потребно за отварање поглавља и напредак у том процесу.

“До краја октобра сам ту и учинићу све што могу да се што већи прогрес постигне”, рекао је европски комесар за проширење.

Наводи да разуме љутњу Србије због наметања такси на робу из централне Србије од стране Приштине и додао да је ЕУ покушала да утиче да се оне укину, јер су те таксе јасно противне идеји јединственог тржишта и штете даљем развоју у области трговине и прекограничне сарадње.

Како је рекао, постоје друге области које доприносе регионалној сарадњи и у том смислу делимично укидање роминга за земље у региону може користи пословном сектору.

“Драго ми је да чујем да постоји снажна посвећеност Србије регионалној сарадњи, чији привредни сектор може да има највише користи. Поздрављам одлуку Владе Србије да подржи иницијативу за потписивање споразума о ромингу и пронађе начин да се то постигне”, рекао је Хан.

Потребно је наћи начин да се побољша регионална сарадња, рекао је европски комесар и додао да је то један од најбољих начина да се и Србија и остале земље региона припреме за будуће приступање ЕУ, што значи и јединственом тржишту ЕУ.

Додао је да су са премијерком вођени опширни разговори о медијској стратегији и рекао да му је драго што је упознат колико се одмакло у процесу њеног састављања.

“Верујем да ће преостала питања која су остала отворена бити решена”, рекао је Хан.

Навео је и да је јуче и данас са Брнабићевом и Вучићем разговарао и о раду у Скупштини и навео да је Европски парламент спреман да помогне у унапређењу сарадње власти и опозиције, као и рада парламента у Србији.

“Колико разумем ради се и на изменама устава и надам се да ће то бити усвојено”, рекао је европски комесар.

Истакао је да је као Аустријанац поносан што је његова земља допринела обнови Голубачке тврђаве, која ће данас бити отворена.

Наша обавеза и одговорност је да чувамо културну баштину, рекао је Хан и истакао да је Голубачка тврђава допринос културном туризму, области која може да отвори нова радна места и допринесе индустрији крузера, као и путовању њима.

Како је рекао, то ће помоћи и да се искористи Дунав као атракција која ће привући туристе и из Европе, али и из целог света.

Подели на: